Milyen módszert használjak a sör lehűlési idejének kiszámítására a hűtőben?
Többféle elmélet van, amit alkalmazni lehetne erre, de nem tudom, melyiket érdemes. Amit próbáltam, azzal hülyeség jött ki eredménynek.
Arra jutottam, hogy az a legegyszerűbb, ha úgy kezeljük a modellt, hogy a testet egy állandó hőmérsékletű közegbe helyezzük be, tehát tekintsünk el a hűtő teljesítményétől (ami időnként kikapcsol).
A feladat tehát az, hogy pl egy 30 °C-os sört állandó 3 °C-os közegbe téve mennyi idő alatt éri el a kívánt 8 °C hőmérsékletet.
A sör csomagolása szerintem nem elhanyagolható, akár alumíniumról, akár üvegről van szó.
Más a hőátbocsátási tényezőjük, fajhőjük, stb...
Mégis hogyan kell ezt kiszámolni?
A hőtranszport egyenletet kell megoldani. Ha sikerül kiintegrálni akkor jó de ha nem, akkor választani kell egy numerikus módszert.
A feladat nem egyszerű azért. Gondolom valami sokkal egyszerűbbet szeretnél.
Az egyenleted kb. ilyen lenne:
T(t)=3+27*exp(-k*t) ; vagyis a hűlési sebesség arányos a hőmérséklet-különbséggel.
Viszont a k értékét a legegyszerűbb egy mérési eredményből kiszámolni ...
Pl. így is hűlhetne:
A paraméterek között szerepelnie kell még az üveg felületének is, tehát hogy mekkora felületen érintkezik a hideg levegővel. Vagy a sör mennyiségének, pl. felszíne az üvegen belüli levegővel érintkezik, és akkor már az sem mindegy, hogy állítva vagy fektetve van.
De azért lehet egyszerűsíteni, nézz rá erre:
vagy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!