Mit szeretsz a fizikában és/vagy a matematikában? Melyik a kedvenc témaköröd?
Azt szeretem, hogy az alapegyenletekből nagyon sok mindent le lehet vezetni.
Kedvenc témaköröm fizikából a mechanika, matematikából a differenciálegyenletek.
Mérnök vagyok.
A matekben azt szeretem, hogy mindent ki lehet számítani, aminek a paramétereit ismerjük, illetve ismeretlen dolgokat is, hiszen azért számolunk.
A kedvencem benne az, amikor gondolkodni kell a módszer felállításában, olyan huncut a feladat, hogy akár középiskolás tudással is meg lehet oldani, de a legtöbben mégsem képesek rá.
Matekversenyeken szoktak ilyeneket kitalálni, többször is részt vettem rajta, iskolák közötti versenyen voltam első, országoson második, szóval a kreativitást kedvelem, meg az eleganciát a megoldásokban.
Fizikában szintén a mechanikát, mert amúgy is gépész vagyok.
2-nek egy kis off.
Az ellipszis kerületét hogy számítanád ki?
Ami azt illeti, ellipszissel nagyon rég nem foglalkoztam, de a wikiből kinézve
Az ellipszis kerülete 4aE(e)
ahol E a másodfajú teljes elliptikus integrál, ami ne4m zárt alakban.
Megközelítő képlet
Azonban feltűnt nekem, hogy ugye az ellipszis területe hasonló módon számítódik, mint a köré
amely r*r*Π
ellipszis estén a sugarak helyett a kis és nagytengely fele
a*b*Π
Most arra gondoltam, hogy kerület esetén nem lehetne e szintén kör kerületszámítását alkalmazni?
Kör r+r*Π (D*Π)
ellipszis a+b*Π, amellyel átlagoljuk a kis és nagytengely különbségét és így meghatározunk egy körátmérőt.
Ha ez így nem műxik, akkor valahogy arra tendálnék, hogy az ellipszis felfogható úgy is, mint a kör vetülete a síkon és így az excentricitással kezdenék valamit, amely sin φ , de ezt még át kellene gondolnom.
Ok, igazából csak a gondolkodásmódodra voltam kíváncsi.
Valóban nem létezik zárt alakú megoldás.
Amit írsz, átlagolás, létezik olyan, és közelítésként használható is.
Vagy mondjuk vesszük a beírható, és körülírható kört és azokból átlagolunk.
Világos, de nekem úgy tűnik, hogy amit utoljára írtam, azt lehetne valahogy arányítani a kör kerületéhez, két módon már kipróbáltam, majd agyalok még rajta, most sajnos nem érek rá, van egy csomó dolgom.
Szóval az ellipszis egy kör a síkra vetítve, bizonyos szögben, ez igen érdekes és talán új módszer is lenne.
Ez nem új módszer, mert már létezik ilyen.
Az ábrázoló geometriában ezt úgy hívják, hogy a kör affin képe az ellipszis.
Ha át is térnél paraméteresen egy elliptikus koordinátarendszerre, akkor is olyan alakú lesz az integrandus, aminek nincs zárt megoldása.
Akkor nem próbálkozom vele.
Úgy gondoltam, mint ahogy a napórát szerkesztik, csak nem a nagytengelyre nyújtva, hanem a rövidre kicsinyítve az ellipszist a körből.
pedig nekem olyan érzésem volt, hogy lehet összefüggés a nagytengelyre írt kör kerülete és az ellipszis kerülete között, annak arányában, amennyire megdől a síkban a leképződő ellipszis, de nyilván gondoltak már erre és ha nem frankó, akkor nem is próbálkozom vele.
"pedig nekem olyan érzésem volt, hogy lehet összefüggés a nagytengelyre írt kör kerülete és az ellipszis kerülete között"
A meglátás jó, van is igazából ilyen összefüggés. Csak az is olyan integrálra vezet, amelynek nem létezik zárt alakú megoldása. Azaz csak numerikusan lehet integrálni.
Diák a munkám :).
Én a fizika nagy kedvelője vagyok. Véleményem szerint a fizika azért gyönyörű mert a természetet mindegy univerzálisan tudja leírni a csodaszép törvények rendszerével. Viszont ezeket a csodaszép törvényeket úgy tudom megérteni,ha "közös nyelven beszélünk" a fizikával. Ez a matematika. Amiben pedig a logika az egyik fő mozgatórugó. Nekem a színtiszta matematika kevésbé imponáló. Viszont ha egy egyenletrendszert kell alkotni egy feladatra ahol például kinematikából ismert mennyiségekkel kell játszani úgy már izgalmasabb. Persze a csupasz matematika is érdekes,de az csak egy bizonyos szintig. Fizikából minden témakört imádok,klasszikus fizikából leginkább mechanika(ennek minden ága a szikárdtest-mechanikától az aerodinamikáig),de imádom minden területét a fizikának. A matekból pedig az ehhez közelálló fejezeteket. Algebra,függvénytan(ugye itt beleértem az analízist is ami nagyon fontos a fizikában).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!