Ha érdekelnek ezek a témák, akkor totális laikusként milyen kiindulási pontról kellene elkezdenem az informálódást belőlük?
Innen-onnan felcsipegetett témába vágó idézetekből, és sci-fi regényekből (pl. Blake Crouch: Sötét anyag) erősen feléledt a kíváncsiságom a/az:
sötét anyag - antianyag - fekete lyuk - kvantum-szuperpozíció - sötét energia
témakörökkel kapcsolatban.
Szeretnék saját szakállamra bővebben is utánuk nézni, tanulgatni ezekkel kapcsolatban, de a legtöbb cikk tele van olyan kifejezésekkel, amiket 8. osztályos fizikával nem igazán értek. Elkezdtem rájuk keresgélni külön-külön, de ugyanabba a körbe kerültem bele; ismeretlen szavak és tanulmányok tömkelege kell a megértéséhez.
Szóval totálisan a nulláról milyen anyagokon lenne érdemes átrágnom magam, hogy valamennyire felkészülten olvashassak a felsoroltakról, azokkal kapcsolatban mivel kéne kezdenem a legnagyobb érthetőség érdekében?
Nem túl rózsás a helyzet: szélesen és mélyen meg kell alapozni, hogy egyáltalán a kvantumfizikának is csak az alapjait értsd (a szokásos spectrum tv-s közhelyeken túl).
Tehát akkor sorban:
(1) Valós analízis
(sorozat határértéke, függvény határértéke, differenciálszámítás, integrálszámítás, ugyanezek többváltozós formában)
(2) Komplex függvények
(képzetes és komplex számok, komplex függvények analízise;
szerintem ez a legnagyobb szívás)
(3) Lineáris algebra
(lineáris terek, mátrixalgebra, determináns, sajátértékszámítás)
(4) Vektorkalkulus
(vektor-skalár, skalár-vektor, vektor-vektor függvények, gradiens, divergencia, rotáció...)
Na most ez még csak matek része, és annak is csak a bevezetője.
Ezután kezdődik a fizika, amiben a fentieket alkalmazni kell:
(5) Maxwell-egyenletek
(6) atomfizika, Schrödinger-egyenlet
(7) statisztikus fizika, feketetest-sugárzás, Planck-féle sugárzási törvény
Én ezeket 5 évig tanultam egyetemen, és nem is ment rosszul, de alig látok bele a témába.
Most épp idehaza van egy asztrofizikus haverom az USA-ból, és ő eléggé a topon van a témakörben, épp a sötét anyaggal kapcsolatos eredményei miatt volt a Scientific American címlapján tavaly. Na most ő bevette a csoportelméletet is az eszköztárba, ez friss innovációjuk. Vagyis annak is neki kellene veselkedni, és az sem óvoda-szint.
(Személyes megjegyzés: lehet, hogy válassz valami könnyebb témakört... :) )
Jaj bocs, most látom, hogy a fekete lyuk témaköre is volt:
a relativitáselméletet is át kell rágni, de azt én képtelenségnek tartom...
nem a téma kutatója akar lenni, csak érdeklődik...
hát ha a spektrum tv nem tud újat mutatni akkor dávid gyula előadásait ajánlom
azon kívül a 60-as 70-es 80-as évek fizikakönyveit (öveges, simonyi stb), 2005 előtti középiskolai tankönyveket
én ezekből tanultam a legtöbbet
és hát azért meg kéne tanulni a középiskolás matekot, mert aki másodfokú egyenletet nem tud megoldani, az nem fogja érteni a határértékes feladatokat sem, akinek nincsenek ismeretei a vektorokról nem fogja érteni a komplex számokat, egyenletrendszerek nélkül a lineáris algebrát
Az említett sci-fi tényleg jó, de egy sci-fi, szóval azért nem minden működik úgy, mint ott.
Elég sok infót kell begyűjteni, mire belátod, miért.
Ha az a könyv tetszett, olvasd el Greg Egantól a Karantént is.
Az a kvantum-összefonódás, hullámfüggvény-összeomlás témáját nyitja nagy "mi van, ha" kérdéssé.
Köszönöm mindenkinek!
Azt tudom, hogy nem mehet ugyanúgy, mint egy kitalált történetben, de maga az elmélet nagyon megragadott, ezért szerettem volna utánanézni :) A matekos oldal kicsit bajos lesz, de belelendülök.
Érdemes, mert laikus szinten is akkora új világot nyitnak ezek a területek, hogy csak na.
Persze ha sima érdeklődésről van szó, nem pedig életcélról ilyen irányú továbbtanulásra, nem feltétlenül szükséges az egész bonyolult matematikáját, fizikáját betűről betűre érteni.
Csak óvatosnak kell lenni a forrásokkal, mert tényleg iszonyat mennyiségű félremagyarázó anyag pörög, bulvármédiában, ezós oldalakon meg clickbait szenzációhajhász, tudományos lektorálás nélküli híroldalakon is.
hát pedig tudni mi az, hogy divergencia, vagy mi az, hogy feszültségtenzor azért nem egy "nagy dolog" manapság
mezei technikusok használnak ilyeneket
Kérdező, írnál egy választ hogy állsz ezzel most? :)
Én is biztos infókat szeretnék arról, hogy miből tudnék tanulni, mert én is írok ilyen témában, csak én jobban a fantázia fele, a dimenziók fele nézelődöm.
Totál kaland fantasy, amit írok, de szeretnék támaszkodni a technikai megoldásokban a "reális" fizikához, és kvantumfizikához, hogy hogy is lehetne esetleg megvalósítani egy időugrást is :)
Nagyon sokat segítenétek, és szívből sok sikert kívánok a tanulásodhoz és a könyvedhez! ^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!