Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Az emberiség mennyire pusztíth...

Az emberiség mennyire pusztíthatja el a környezetét "büntetlenül"?

Figyelt kérdés

Na szóval:

Valljuk be, hogy pár faj kipusztítása ökológiai katasztrófát nem okoz, csak kellemetlenséget, hogy az unokáink nem látnak majd esetleg jegesmedvét csak fényképen (mint most az emberek 99%-a :D)

De kb mennyi esőerdőt kell ki irtani, hogy az emberre visszahasson, ami a későbbi létet veszélyezteti. Vagy melyik élőlénycsoport ki irtása okoz olyan ökológiai katasztrófát, ami az emberre visszahat?

2010. jún. 17. 20:13
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

tegnap 23:42-es!

"az emberre visszahasson, ami a későbbi létet veszélyezteti"

Mit fogalmazzak meg pontosabban? A létet, azaz az emberiség fennmaradását veszélyezteti. Nem arra gondolok, hogy nem ehetünk dodóhúst. Így látatlanban szerintem egyetemista bölcsész vagy, azok tudnak csak a kérdésbe belekötni értelmes válsz nélkül :-)

Szövegértés 1-es, leülhetsz!

2010. jún. 18. 09:40
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem mondott teljesen hülyeséget a 23:42-es.

Tényleg nehéz meghúzni a határt... Valóban még nem veszélyezteti az életünket és nem a Dodó húson múlik, de abban igaza van, hogy a probléma rettenetesen összetett.

Hiszen visszahatni már most is visszahat, de közben teszünk is ellene. Pl a nagy népsűrűség miatt a baktériumok/vírusok könnyen terjednek, ezek azért könnyen okozhatnának elég durva pusztítást az emberiségben és ez is a természet "visszacsapása" lenne, de ugyanakkor fejlődik az orvostudomány, így mégse halunk annyian bele...

Vagy szennyezzük a folyóinkat, kb mindent megteszünk hogy egy csepp ivóvizünk se legyen... de közben "bányásszuk" az ásványvizet, fejlettebb sivatagos területeken meg már sós vízből készítenek ivóvizet... baromi drága, de meg tudják csinálni.

Szóval a válasz arra, hogy mennyire hat vissza: Ha csak a negatív hatásokat nézzük az már most is visszahat annyira, hogy jópáran belehalhatnának, de közben próbáljuk ellensúlyozni, és én azt mondom, hogy ha az emberiség okos lenne (nem az), akkor még a mostani energiapocséklás és környezetszennyezés stb mellett(!!) is tudna olyan fejlesztéseket eszközölni, amivel sok-sok száz évig ellenne és ellensúlyozná a problémákat.

Ettől függetlenül az emberek ugyebár hülyék, és könnyen meglehet hogy kinyírjuk magunkat, de az nem _csak_ amiatt lesz mert most tönkretesszük a Földet... tudnánk ezt kezelni, csak túl sok dolog van (gazdaság, technika, politiai helyzet) ami egyik pillanatról a másikra összeomolhat.

A kérdés másik megviágításban meg az, hogy magát a Földet mennyire tesszük tönkre... Mit nevezünk tönkretételnek? Igen, kihal miattunk egy csomó faj... ez szomorú... de azért baromi nagyképűség lenne (szerintem) azt gondolnunk, hogy mi akik pár ezer éve itt kapirgálunk ennek a bolygónak a felszínén ki tudunk pusztítani egy több millió éves ökoszosztémát, ami túlélt már meteorbecsapódásoktól kezdve óriás vulkánokon keresztül a napkitörésekig mindent...

De a kérdés ha jól értettem nem ilyen ökológiai katasztrófára vonatkozott, úgyhogy ezt nem is fejtegetem.

Bocs, hosszú lett és kicsit bölcsészes.

De tudományosabb kifejtés kb 10szer ekkora lenne. :D

2010. jún. 18. 10:51
 13/13 anonim ***** válasza:
Szerintem az emberiség mióta kialakult csak pusztít, és az ipari forradalom óta egyre nagyobb mértékben, na most tudom hülyén hangzik, de a Földnek már a töke tele van velünk, eddig is próbált gyéríteni, (nagy járványok) de mindig ellenálltunk, na most kicsit komolyabbak a módszerei, árvizek, földrengések, vulkánok. Komolyra fordítva a szót, senki nem úszhat meg semmit büntetlenül, mi olyannyira beleavatkoztunk a Föld rendjébe, hogy az egyre durvább változásokat idéz elő:klímaváltozás, az ózonpajzs vékonyodása, stb, a fajok ezrével történő kihalása,(egyes tudósok szerint ez már nem visszafordítható mértékű: olyan fajok kerültek veszélybe mint a krokodilok, amik már a dinókat is túlélték). Az óceánokban egyre több apró plankton pusztul el, és mivel elég alaptáplálék magával rántja majd a ráépült táplálékláncot is. Az emberi úgy ahogy van, a szikla szélén tántorog, (remélem le is esik onnan). Van egy film az Élet az ember után, ez lenne a legszebb dolog ami történhetne a Földön, de sajnos a mi mielőtt eltűnnénk, azért még kiírtjuk a bolygónk nagy részét.Persze a Föld túléli, mint eddig mindent!
2010. jún. 21. 17:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!