Milyen messze kéne menni a Naptól, hogy az égbolt fényerejének csak a felét adja?
Indulj ki ebből:
The total integrated magnitude of the night sky - as seen from Earth: -6,5m
A Nap pedig -26,8m. A különbség kb. 20m. A magnitúdós képletből tudod, hogy ez a lg 2,5-szerese.
Vagyis a Nap 10^8-szor fényesebb, 10000-szer messzebbről kellene látnod (10000 CsE, kb. 1/6 fényév), hogy ua. legyen a fényessége.
Csak hogy világos legyen: az égboltnak "fényereje" kizárólag itt a földön a légkör miatt van. A holdon például nincs fényerő. Ha rád süt a nap, elégsz, ha nem süt rád, megfagysz. Hogy nem nagyon gyorsan történik, az attól van, hogy a környező talaj kisugározza a hőt (vagy elnyeli).
A világűrben mindenütt sötét van, ha nem éppen egy égitest felé nézel (ha csillag, látsz egy fényes pontot, ha a nap, a távolság függvényében nagy és fényes (és eléget), vagy egyre kisebb.
A fényereje a távolsággal köbösen csökken. Mert ugye ami kijön a napból, egy millió kilométernél ezerszer kisebb térfogatban van, mint tízmillió kilométernél. Vedd figyelembe, hogy mi 150 millió km távolságra vagyunk. A Jupiternél már nagyon kell ismerned az égboltot, hogy felfedezd rajta a látszó napot.
#3: Tévedéseid:
"A fényereje a távolsággal köbösen csökken."
Négyzetesen csökken, a látszó felület számít (a korong nagysága).
"A Jupiternél már nagyon kell ismerned az égboltot, hogy felfedezd rajta a látszó Napot."
Igaz, hogy csak ötödének látszik a Nap átmérője, de ha ránéznél, ugyanúgy 1 mp alatt beleégne a retinádba. Nem kell keresni az égbolton ... még a Plutonál sem, ott is sokkal jobban világít, mint a telihold a Földön, messze a legfényesebb csillag a Nap ott is.
Köszönöm, nagyon jó a táblázat. Én is nézegettem ilyeneket, sőt talán pont ezt is, de nem szúrtam ki az éjszakai ég integrált fényerejét.
Érdekes látni rajta az arányokat. Pl. a Földön annyiszor fényesebb a Nap mint a Jupiteren, mint ahányszor a Plútón fényesebb a nap a mi teliholdunknál. És még a Sednán is majdnem olyan erős a Nap, mint a telihold.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!