Mi van akkor ha az adott bolygó túl nagy (jóval nagyobb a földnél), akkor miért nem lehet rajta élet?
Ezt azért mondják mert ilyen bolygókon (gyk. Naprendszer 4 bolygója) még nem találtak semmi nyomot vagy alapot az élethez, ellenben sok negatív tényezőt (hőmérséklet, sugárzás, hiányzó szilárd felszín, kevés fény).
De! Már a Földön is ismerünk számos extremofil fajt, amelyeknek nem gond a 0 fény, a -70 fok, az óriási nyomás a sugárzás... szóval nem lehetetlen a dolog, az évmiliárdok során a gravitációshoz is hozzászokhattak.
Azt tudjuk, hogy a egy gázóriáson (mint pl a Jupiter) földi típusú élet biztosan nem alakulhat ki. A Jupiter ugyanis a Földtől nagyon eltérő szerkezetű, pédául határozott felszíne sincs. Valahol biztosan van szilárd magja, de valószínüleg ez csak egy átmenet valahol a bolygó belsejében, ahol a hatalmas nyomáson és magas hőmérsékleten ki tud alakulni valamilyen kemény mag. Ott valószínüleg a földihez képest többezerszeres a nyomás és a hőmérséklet is jóval magasabb.
A magasabb légkörben pedig azt látjuk, hogy hatalmas gáztömegek áramlanak folyamatosan óriási sebességgel a bolygón. A Jupiter híres vörös foltja pl akkora, mint az egész Föld, és igazából egyetlen gigantikus tornádó. Nem valami barátságos környék az, még a szondáink sem bírják ki azt a környezetet, nemhogy egy földihez hasonló törékeny élőlény. Ha ott is van élet, akkor az teljesen különbözik az általunk ismerttől.
Csak néhány ötlet:
1. Már előttem említették, hogy a nagyobb gravitáció sűrűbb légkört eredményezhet, ennek következményei:
- Kevesebb napfény jut a felszínre, ami viszont elengedhetetlen energia az élet kialakulásához.
- Sokkal több időre lenne szükség, hogy a légkör átalakuljon az élethez ideális nitrogén-oxigén összetételűvé... már ha át tudna alakulni, ami nem valószínű.
- Nagyobb lenne az üvegháztatás, amihez alapban még lehetne alkalmazkodni, de:
- A nagy nyomás és a meleg miatt a bolygón nem alakulna ki az a (földi élet számára) ideális helyzet, hogy a víz mindhárom halmazállapotában jelen van. (Szerintem ez az egyik legfontosabb szempont!!)
2. Egy nagyobb bolygóhoz valószínűleg nem tartozna arányosan sokkal nagyobb hold, így:
- Arányaiban kisebb lenne az árapály jelenség, ami elengedhetetlen az élet kialakulásához.
- A Hold valamennyire stabilizálja a Föld mozgását... ennek a hiánya sem kedvezne az életnek.
3. A bolygó sokkal nehezebben és lassabban hülne ki, ami nem feltétlen akadályozza, de nagyon lassítja és megnehezíti az élet kialakulását.
4. Nagyobb bolygón kisebb felszínkülönbségek alakulhatnának ki... (sokkal gömbszerűbb lenne), ebben sajnos nem vagyok, biztos, de a túl "változatlan" felszín se lenne jó. Így "túl" stabil légköri jelenségek alakulnának ki, ami (még ha lenne is a víznek folyékony és légnemű állapota is) azt eredményezné, hogy mindig ugyanott esne az eső, máshol meg szárazság lenne... Ez se túl jó az élet fejlődéséhez, mert ahhoz kell a "változatosság" :D
Huhh.. hát hirtelen ennyi... a 4. pont "hatásaiban" nem vagyok biztos!
Amúgy vannak óriásbolygók (Jupiter méretben) amik kőbolygók, tehát nem gáz.
De élet... mit nevezünk életnek? Tetszőleges anyagcsoportot kijelölve mondhatjuk, hogy az ÉL. Vannak jobban, látványosabban illeszkedő anyagcsoportok (például én), vannak egy kicsit kevésbé (például egy hangyaboly) és vannak nagyon rosszul, például egy random földszelvény, kis kikanyarodással a levegőbe. Mondhatjuk, hogy a Jupiter nagy örvénye él, hiszen fenntartja magát. Ki a megmondhatója, hogy nem akarattal teszi, mikor a saját akaratunk is csak illúzió, az agy reakciói feletti absztrakció?
Szerintem az alábbi kulcsszó alapján érdemes keresgélni:
,,szuper-föld''
,,Super-Earth''
A nagyon nagy bolygók gázórisok, mit a Jupiter, de a nem annyira nagy bolygók (Uránusz, Neptunusz) tulajdonképpen nem is gázóriások, inkább afféle jégbolygók:
Az uránusznál és Neptuniusznál is kisebb (de a Földnél még azért nagyobb) bolygók az érdekesek. No, a Földnél 10-szer nem nagyobb, de a Fölnél még nagyobb bolygókat hívják szuperföldnek. Milyen lehet egy ilyen szuperföld? Nem tudom. Én úgy képzelem el, hogy nagyjából olyan, mint a Föld, de sűrűbb a légköre, és (kizáró ok hiánya esetén) több száz kilométeres óceaán veszi körül. De nem értek hozzá.
No meg lehet, hogy a lemeztektonika is aktívabb ezeken a szuperföldeken. De azért remélem, lesz élet rajtuk, legalábbis remélem, nincs valami nagy alapvető elvi kizáró ok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!