Hány bolygó alkalmas az élet megjelenésére és fennmaradásásra, az univerzumumkban?
19:42-től kérdezem: Ezt milyen számításokkal csinálták? Komolyan érdekel, hogy lehet ezt kiszámolni... :P
Vagy ez csak olyan, mint hogy az élet értelme 42? :D
nem tudom, hogy csinálták, még régebben olvastam.
egyébként én azt nem értem, hogy miért olyan biztosak abban a tudósok/emberek, hogy csak olyan bolygón létezhet valami, ahol van levegő és/vagy víz..szerintem ha van földön kívüli élet, az lehet teljesen eltérő is, nem feltétlenül kell nekik az, amire nekünk szükségünk van.
Szerintem úgy számolták ki, hogy kell egy megfelelő távolság. Mert pl. Marson már nagyon hideg van, míg a vénuszon nappal forróság éjjel pedig fagy. Elég szélsőséges hőmérséklet.
Továbbá a víz valószínűleg szükséges az éeltformák kialakulásához, mert valószínű mi is így lettünk... ööö mi a neve azt hiszem üstökösökben? van víz és azok szállítják és lehet, hogy mi is kis baktériumként kezdtük abban a vízben. :-)
A helyzet az, hogy egyetlen más naprendszert sem ismerünk részletesen, csak a sajátunkat. Ebből az egy esetből általános törvényszerűségeket nagyon nehéz extrapolálni, óriási a tévedés lehetősége. Különböző számítások léteznek, ezek leginkább hasraütéses becsléseken alapulnak, nyilván sok nagyságrenddel térnek el egymástól. Csillagászok több modellt is alkottak de ezeket elég nehéz ellenőrizni, mert egyik másik naprendszert sem ismerjük pontosan.
A fő kérdések:
Hány sziklabolygólya van átlagosan egy csillagnak? - Nem tudjuk.
Mekkora az a sáv, ahol egy ott keringő bolygó alkalmas az életre? - Ezt a nap esetében körülbelül tudjuk, valószínűleg a többi csillagnál is hasonló.
Mi az esélye, hogy egy bolygó tartósan ebben a sávban kering? - Nem tudjuk. Nyilván nem ugyanaz az esélye, ha egy csillagnak átlagosan 0,001 sziklabolygólya van, mintha átlagosan 20 ilyen kering körülötte.
Ha egy bolygó a megfelelő pályán kering, mekkora eséllyel alakulnak rajta ki olyan feltételek, amik között létrejöhet az élet? - Nem tudjuk.
Ha minden feltétel adott, milyen eséllyel alakul is ki az élet? - Nem tudjuk.
Ennek megfelelően a kérdésedre igazából nincs válasz. Az is lehet, hogy egedül vagyunk a világegyetemben, az is lehet, hogy minden tizedik csillag körül nyüzsögnek élőlények.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!