Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hány bolygó alkalmas az élet...

Hány bolygó alkalmas az élet megjelenésére és fennmaradásásra, az univerzumumkban?

Figyelt kérdés
2009. máj. 20. 18:35
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
89%
A tudomány mai állása szerint az univerzum végtelen. De ha nem is az, akkor is több ezer galaxis található meg. Mindegyikben többszázezer naprendszer. És ha mindegyikben csak egy bolygón alakult ki élet, mint a miénkben, hát az akkoris elképesztően sok lehetőség...
2009. máj. 20. 19:00
 2/19 anonim ***** válasza:
66%
a galaxisunkban nem ismerünk ilyet, de a számítások szerint az univerzumban még kb. 28, a Földhöz nagyon hasonló bolygó létezhet.
2009. máj. 20. 19:42
 3/19 anonim ***** válasza:
64%

19:42-től kérdezem: Ezt milyen számításokkal csinálták? Komolyan érdekel, hogy lehet ezt kiszámolni... :P

Vagy ez csak olyan, mint hogy az élet értelme 42? :D

2009. máj. 20. 19:49
 4/19 anonim ***** válasza:
94%

nem tudom, hogy csinálták, még régebben olvastam.

egyébként én azt nem értem, hogy miért olyan biztosak abban a tudósok/emberek, hogy csak olyan bolygón létezhet valami, ahol van levegő és/vagy víz..szerintem ha van földön kívüli élet, az lehet teljesen eltérő is, nem feltétlenül kell nekik az, amire nekünk szükségünk van.

2009. máj. 20. 21:11
 5/19 anonim ***** válasza:
46%

Szerintem úgy számolták ki, hogy kell egy megfelelő távolság. Mert pl. Marson már nagyon hideg van, míg a vénuszon nappal forróság éjjel pedig fagy. Elég szélsőséges hőmérséklet.

Továbbá a víz valószínűleg szükséges az éeltformák kialakulásához, mert valószínű mi is így lettünk... ööö mi a neve azt hiszem üstökösökben? van víz és azok szállítják és lehet, hogy mi is kis baktériumként kezdtük abban a vízben. :-)

2009. máj. 20. 21:30
 6/19 anonim ***** válasza:
100%
A tudósok azért csak föld típusú bolygókat keresnek, mert egyelőre csak szén alapú életről tudunk (ezek vagyunk mi is), amihez elengedhetetlen az oxigén és a folyékony víz. A távcsöveinkkel csak a bolygók összetételét tudjuk vizsgálni, és amíg nem lesz fejlettebb az űrközlekedés, nem valószínű hogy más alapú életformákat találunk.
2009. máj. 20. 21:47
 7/19 anonim ***** válasza:
63%
Úgy tudom, hogy a szilícium alapú élet ugyanúgy lehetséges mint a szén.
2009. máj. 20. 22:42
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
A szilicium alapú életforma körülbelül Jules Verne idejében volt egy felkapott, és mára megcáfolt ötlet. Sajnos a szilicium nem képes önmagával stabil hosszú láncú molekulákat alkotni (mint ami pl a zsírsavakban is van), így igen kis hányadára képes annak a molekuláris variabilitásnak, mint a szén.
2009. máj. 20. 23:50
 9/19 anonim ***** válasza:
100%

A helyzet az, hogy egyetlen más naprendszert sem ismerünk részletesen, csak a sajátunkat. Ebből az egy esetből általános törvényszerűségeket nagyon nehéz extrapolálni, óriási a tévedés lehetősége. Különböző számítások léteznek, ezek leginkább hasraütéses becsléseken alapulnak, nyilván sok nagyságrenddel térnek el egymástól. Csillagászok több modellt is alkottak de ezeket elég nehéz ellenőrizni, mert egyik másik naprendszert sem ismerjük pontosan.

A fő kérdések:

Hány sziklabolygólya van átlagosan egy csillagnak? - Nem tudjuk.

Mekkora az a sáv, ahol egy ott keringő bolygó alkalmas az életre? - Ezt a nap esetében körülbelül tudjuk, valószínűleg a többi csillagnál is hasonló.

Mi az esélye, hogy egy bolygó tartósan ebben a sávban kering? - Nem tudjuk. Nyilván nem ugyanaz az esélye, ha egy csillagnak átlagosan 0,001 sziklabolygólya van, mintha átlagosan 20 ilyen kering körülötte.

Ha egy bolygó a megfelelő pályán kering, mekkora eséllyel alakulnak rajta ki olyan feltételek, amik között létrejöhet az élet? - Nem tudjuk.

Ha minden feltétel adott, milyen eséllyel alakul is ki az élet? - Nem tudjuk.

Ennek megfelelően a kérdésedre igazából nincs válasz. Az is lehet, hogy egedül vagyunk a világegyetemben, az is lehet, hogy minden tizedik csillag körül nyüzsögnek élőlények.

2009. máj. 21. 08:42
 10/19 anonim ***** válasza:
100%
Hát különböző elméletek vannak. Van olyan h nincs másik bolygó ami alkalmas az élet kialakulására, (de ez sztem hülyeség) Számold ki több milliárd galaxis van ezen belül több ezer milliárd csillagok, ha ezek közül csak minden milliomodik körül ekring bolygó, és ezek közül is csak mindne milliomodikon van élet, már akkor is több milliárd bolygóról beszélünk, és ha cvilizált élet tegyük fel csak mindne milliomodikon van ezeken belül is még az is rengeteg. De ezt addig úgyse tudjuk eldönteni amig nem fedeztük fel az egész univerzumot. Ez viszont lehetetlen , mert az univerzum végtelen. És a másik , hogy a jelenlegi fejlettségi szinten még a saját galaxisunkban se tudjuk h van e rajtunk kívül élet(sztem lehetetlen h ne elgyne), De mondok mást galaxisonként 1 bolygón legyen csak élet, akkor is az hogy rengeteg van nem kifejezés.
2009. máj. 22. 14:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!