Honnan van energia a H2O kötés felszakításához?
láva + víz = sósav
Én eddig azt hittem hogy földi körülmények között a vizet csak elektrolízissel lehet szétbontani. Ebben az esetben honnan van a szükséges energia?
hol látsz te ezekben az egyenletekben olyat, hogy láva + víz = sósav???
a tengervízben lévő sók + tengervízből képződő gőz = mindenféle + sósav
olyan nagymértékben nem merültem bele a témába, de a láva magas hőmérséklete az energia.
Valamiolyasmi is rémlik hogy a víz nem csak áram hatására hanem magas hőmérséleten is bomlik oxigénre és hidrogénre.
ad John McLane:
Ez óriási szamárság!
azt írod, hogy:
"Atomerőmű baleseteknél az egyik legnagyobb probléma a hűtés megszűnése, mert a felforrósodó fűtőanyagrudak burkolatán megindul a víz oxigénné is hidrogénné bomlása. Gondolom valami katalizátorként viselkednek a magas hőmérsékletű fémek ( meg ezek szerint más anyagok is )."
Mivel a fűtőelemeket cirkónium csövekbe tokozzák, (mert neutron abszorpciós hatáskeresztmetszete alacsony és reaktorban ez számít) a fentebb említett jelenség magyarázata az hogy a cirkónium kb 410 cfokon már gyorsabban reagál a vízzel! Épp úgy , mint a magnézium vagy a megbontott oxidrétegű aluminium. Nincs ott semmiféle katalizátor vagy ilyesmi, és oxigén sem szabadul fel. a víz reagál a cirkóniummal, hidrogénfejlődés közepette. Ez fel is tud robbanni. Jegyezzük meg!
A hőmérséklet nem más, mint a részecskék átlagos energiája. (Pontosabban az egy szabadsági fokra jutó...) Kellően magas hőfokon minden kötés felbomlik - majd visszahűlve változatos, az eredetivel nem feltétlenül megegyező új kötések alakulnak ki.
Amíg nem volt földgázvezeték, a városi gázt gázgyárakban csinálták izzó szén + vízgőz = szén-monoxid + hidrogén reakcióval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!