Bakelit és celluloid ugyan az az anyag?
Jó, olvasgattam még. A celluloid, cellulóz származék ami pedig a földön leggyakoribb szerves anyag. Növények vázanyagának nagy része is cellulóz. A bakelit ezzel ellentétben polikondenzációval előállított mesterséges polimer. Én ezt úgy értelmezem hogy külön anyagok. Azt nem tudom melyik volt előbb de annyira nem is lényeg.
Bónusz info, a bakelit lemezek sosem készültek bakelit anyagból. Tévesen hívják úgy.
A bakelit féle müanyagok a fenoplasztok (fenol-formaldehid gyanták) csoportjába tartozik. Térhálós szerkezete miatt feldolgozás közbeni polimerizációval állítják elő töbnyire szövet vagy szálerősítésű kompozitként (textil-bakelit) A reakciópartnereket előpolimerizálják (préspor készítés) majd formába sajtolás után melegítik, így tovább reagálnak a szemcsék és végső térhálós szerkezet alakul ki.
A celuloid teljesen más tészta. A celulóz moleküla funkciós csoportjainak részleges cseréjével készül. Eredetileg nitrocelulóz volt, és biliárdgolyókat is csináltak belőle, míg fel nem robbant. A celuloid oldószerekben jól oldódik, filmet lehet belőle készíteni.
Gyúlékonysága miatt mostanság celulóz acetátot használnak helyette.
"a bakelit lemezek sosem készültek bakelit anyagból. Tévesen hívják úgy."
Igen, ha a mikrobarázdás hanglemezekre gondolsz, az nem bakelit (vinyl).
Viszont a bakelit lemeztábla az bakelitből van :)
Szóval ha leírod mire gondolsz, akkor azt írd le amire gondolsz!
Hanglemezt bakelitnek nevezni olyan mint neoncsőnek hívni a fénycsövet, vagy azt mondani hogy "belépek a BIOS-ba".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!