Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért mosolyognak vissza a...

Miért mosolyognak vissza a kisbabák?

Figyelt kérdés
Állítólag a mosoly ösztönös reakció, ha valaminek örülünk, vagy megcsikiznek, vagyis nem tanulás útján sajátítjuk el. De hogyan mosolyog vissza a kisbaba, ha nem tud még utánozni, mert még a saját arcát sem ismeri fel a tükörben? Honnan tudja, hogy mi most örülünk, és honnan tudja ezt hogyan kell utánozni?
2018. ápr. 3. 19:33
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Egyébként ez szubjektív vélemény, de a babamosoly kialakulásának nincs némi latenciája?

Az első x napban, születés után még olyan kifejezéstelen az arcuk, és mintha később alakulna ez ki.

Nyilván a sírás az nagyon alapfunckió, és az biztosan ősidők óta jellemző.

Egyébként azért érdekelne az a study, hogy biztosan kizárható-e a tanulás,utánzás. Gondolom nem pár órás csecsemőkkel végezték el a vizsgálatot, hanem idősebb babákkal.

Módszertanilag miként lehetne elkülöníteni azt, hogy az anya első reakciója egy mosoly általában amint karjába veszi a csecsemőt. (Nem tudom humán babáknál milyen jó a látásélesség születés után) - amit esetleg utánozhat már a baba.

Gondolom itt az utánzás egy bonyolultabb skill már... pár hetes, hónapos fejlődési szakaszokban, amint tudatosan látja az anyát.

Nekem mindig mágikus terület marad a humán fejlődésbiológia és kognitív tudományok. Ez már űrtudomány az egér viselkedéséhez és rendszereihez képest, bár már őnáluk is ezerféle személyiség van.

2018. ápr. 3. 22:42
 12/13 EagleHUN ***** válasza:
Utánoznak.
2018. ápr. 4. 14:40
 13/13 A kérdező kommentje:

Olyat találtam, hogy különbség van a reflexmosoly és a tudatos mosoly között.

[link]

Ezt szerintem is meg lehet különböztetni.

Biztos nem tud utánozni, ha még azzal sincs tisztában, hogy arca van. :)

Tudom, hogy az arcokat felismerik, csak azt nem tudom, hogy ugyanúgy visszanevetnek-e egy szomorú vagy mérges arca, mint egy mosolygósra.

2018. ápr. 4. 15:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!