A kisbabák először tényleg mindent fejjel lefelé
látnak?
Figyelt kérdés
A retinán a szem által látott tárgyak fejjel lefelé képeződnek le, ezt a tükörképet az agyunk fordítja meg. Ezt tudtam, de úgy hallottam, hogy a kisbabáknál még ez nincs kifejlődve. Ha ez igaz, mikorra fordítja már meg az agyuk a képeket? Meddig látnak fejjel lefelé mindent? Egy éves unokatesóm mindig fejjel lefelé tartja a mesekönyveket. Ezért?
Egy év alatt még egy felnőtt ember agya is átvált a fordított látásra, nem hogy egy rendkívül tanulékony kisgyereké. (Végeztek ilyen kísérleteket, hogy az alanyoknak különleges szemüveet kellett hordaniuk, ami megfordította a képet, és egy idő után hozzászoktak.)
Ráadásul ha fordítva lát, akkor minden eddig információját fordítva szerezte a világról, tehát ha pl minden kisautót "fejjel lefelé" látott, akkor a könyvben lévő kisautót (példa) is fejjel lefelé akarja látni, tehát a könyvet emiatt nem fogja megfordítani.
Sokkal valószínűbb, hogy a könyvben lévő kisautó neki nem kisautó még, mert nem alakult ki a képi asszociációs érzéke, és tök mindegy neki hogy tartja, ígyis úgyis csak egy színes valami. :)
2010. júl. 13. 08:17
2/13 anonim válasza:
Első vagyok... Bocs az eredeti kérdésre nem válaszoltam.
Én nem tudok róla, hogy fejjel lefelé látnának, de a retinás dolog - amit írtál - igaz, szóval végső sroron elképzelhető. Szerintem tévhit, de ez csak személyes vélemény, úgyhogy én is várom a válaszokat. :)
2010. júl. 13. 08:20
3/13 anonim válasza:
Megint én. Találtam pár linket ami érdekelhet. :)
"Természetesen látnak színeket az újszülöttek, és nem fejen állva látják a világot."
"1897-ben George Stratton, kaliforniai pszichológus készíttetett magának egy olyan szemüveget, amely mindent fejjel lefelé mutatott. [...] Beszámolói szerint néhány napnyi rosszullét után a negyedik napon úgy érezte, mintha a tárgyak inkább normálisan, mint fordítva állnának."
Csak annyi valtozik, hogy megtanuljuk, hogy hol, mi van. Ugyan ugy latjuk a kepet most is csak hozzaszokott az agyunk. A kibabak azert nyulkalnak ossze vissza mert meg nem tudjak osszekotni a latott kepet a mozdulataikkal es meg azt is meg kell tanulniuk, hogy az agy melyik uzenetere, melyik izom mozdul. Teljes a konfuzio. Ami a konyvet illeti, szerintem nem azert tartja forditva, hiszen o nem ismeri a betuket, es a rajzokbol sem lat meg semmi ertelmeset. Meg vegul is o az egesz vilagot forditva latja, tehat akkor a konyvet is "forditva"azaz szamunkra normalisan kellene tartania. En igy tudom, de biztos van olyan is, aki precizebben is el tudja magyarazni.
2010. júl. 13. 08:43
5/13 anonim válasza:
Mivel amikor a kisbaba megszületik még semmi koncepciója nincs a látásról, csak foltokban érzékeli a világot, és lassan tanulja meg, hogy mi merre. Az meg, hogy a lencse megfordítja a képet... hát kit érdekel? Nincs megmondva egyik csapról és pálcikáról, hogy te vagy az x. sor y. pixele. Úgy alakul ki a látás, hogy a kapott fény ingereket kötjük össze a világ dolgaival. Az hogy hova esik milyen fény az nem érdekes, ha konzekvensen ugyanoda esik mindig.
2010. júl. 13. 10:30
6/13 anonim válasza:
Igen, természetesen fordítva látják. Ezt el lehet játszani egy felnőtt emberrel is (megfelelő szemüveggel): 2 hét kell, hogy az agy tökéletesen hozzászokjon ehhez és a megfelelő irányba fordítsa a képet (visszafelé is, mikor leveszi a szemüveget). Nekem egyszer csináltak egy rossz szemüveget, amivel mindig úgy nézett ki, mintha talapzaton állnék - 2 hétig. Utána én is simán helyesbítettem és mindent jól láttam - amíg nem kaptam egy jó szemüveget. Akkor meg gödörben álltam 2 hétig.
2010. júl. 13. 19:45
7/13 anonim válasza:
Szerintem meg nem tudhatod, hogy ki hogyan lát. Senki sem lehet benne biztos, mivel nem tudsz a másik szemével látni. Az is lehet, hogy van aki fejjel lefelé lát, ami neked fejjel lefelé, de mivel ő születése óta úgy lát, ezért neki az a normális. Az is lehet, hogy mindenki másnak látja a színeket. Lehet, hogy amit én kéknek látok, az neked sárga, de te azt mindig "sárgának" láttad (ami nekem a sárga szín) ezért neked az a kék. Ezekben a dolgokban nem lehetünk biztosak.
2010. júl. 19. 01:01
8/13 anonim válasza:
01 01 kettőtök közül akkor egyik biztos színvak!
ha én ide hívok 5 (egészséges) ember mutatok egy kék színes papír mind rávágja hogy ez kék
2010. júl. 21. 21:15
9/13 anonim válasza:
De ostoba vagy te.
2010. júl. 21. 21:23
10/13 anonim válasza:
21:15
Nem értetted meg amit leírtam, de nem is érdekel. Hiába magyaráznám, ha abból amit leírtam nem értetted meg amit szerettem volna, akkor akárhogy magyaráznám se értenéd meg, nincs hozzá elég agyi kapacitásod.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!