Ha a föld egyenlitőjén körbe feszesen kihúznánk egy zsinórt majd lazitanánk rajt 1cm-t. Beférne alá egy templomtorony?
Igen, igy értem.
Ez a kérdés nem az én fejemből pattant ki hanem, az egykori fizika tanárom kérdezte az egykori matek tanáromat.
De a választ nem halottam
Az egy centis lazítás hogy van?
Azsinort engednénk 1 centivel lazábbra vagyis 1 centicel hosszabbra vagy 1 centivel lenne magasabban, mint a földfelszín?
Harmadik vagyok. Tehat kotellel korbetekerjuk, aztan korbetekerjuk egy masik, 1cm-rel hosszabb kotellel, es kifeszitjuk.
Mar hallottam elotte a feladatot, nem nehez annak, aki mar tanulta. A feladat megoldasat Taylor-sorokkal kell megkozeliteni. De mivel en meg nem tanultam Taylor-sorokat, ezert fogalmam sincs, mi a megoldas. =D
A pontos megoldáshoz tudni kellene annak a bizonyos templomtoronynak a magasságát, és a föld átmérőjét cm-es pontossággal.
Centiméteres pontossággal kell számolni, mert ha nem, akkor az 1 cm-t lefelé kerekítjük, az jön ki, hogy nem lazítunk a kötélen, és akkor értelmetlen a feladat.
Ha tudod a templomtorony magasságát, akkor kiszámíthatod, hogy milyen messze van a horizont, vagyis a távolság a Föld görbületéig.
Ez nem lesz teljesen sík felület, hanem nagyon kis mértékben domború.
Ha tudod, hogy milyen szögben nézel le, akkor kiszámíthatod trigonometriával, hogy milyen magas a templom + az a fél húr, amit a látószög-föld metszéspontba állított templomtoronyra merőleges sík metsz ki. Így kapun kegy derékszögű háromszöget, kiszámíthatjuk az átfogót, azaz a templomtorony csúcsa és a látóhatár-föld közötti távolságot, legyen ez "a".
Ki kell számítanunk továbbá azt ívhosszt, ami a templomtorony és alátóhatár-föld metszéspont között van, legyen ez "i".
A Föld kerületéből kivonjuk a "2*i"-t (a kötél itt a föld felett van), és hozzáadjuk a "2*a"-t. Ha kevesebb jön ki, mint a Föld kerülete + 1 cm, akkor befér a templomtorony, ha nem, nem.
Fontos az 1 cm-es pontos számítás, azaz legalább 8 értékes jegy.
Az előző vagyok, éjszaka gondolkodtam rajta, nem kell sem a templomtorony magassága, sem a látószög, sem a látóhatár távolsága:
A kibővített kerületnek legalább akkorának kell lennie, mint a kerület (360-2alfa)/360-szorosa + 2a
ahol alfa a templomtoronyba húzott sugár és a horizontba húzott sugár által bezárt szög, ez az első tag adja meg a kötél görbült részét, 2a pedig a két egyenes rész, mint korábban leírtam. Tehát az alábbi egyenlőtlenséget kell megoldani:
K(360-2alfa)/360 + 2a =< K + 1cm
Mivel a horizont a gömb érintője, az oda húzott sugár és a templomtoronnyal meghosszabbított sugár egy derékszögű háromszöget alkot, amire felírható:
tangens(alfa)=a/r
Ezt az egyenletrendszert kellene megoldani. Az előbbi a-r-(r+t) derékszögű háromszögből már csak "t", azaz a templomtorony magassága az ismeretlen, ezt a Pitagoras-tétellel kiszámoljuk. Ha ez nagyobb lesz egy templom magasságánál, akkor a válasz igen, ha kisebb, akkor nem.
Viszont továbbra is 1 cm pontossággal kellene ismerni a Föld sugarát, ami ugye lehetetlen, ha nem úgy számolunk, akkor pedig a kerekítések miatt nem kaphatunk helyes megoldást. Tehát ezt a feladatot az adatok híján (a Föld sugara cm-es pontossággal), nem megoldható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!