Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Szabad tölteni sorban vagy...

Szabad tölteni sorban vagy párhuzamosan kötött akkukat, ha nem egyformán vannak lemerítve?

Figyelt kérdés

Itt arra gondolok, hogy pl van 3 db 4 voltos,4Ah-os akku, amit sorba kötve akarok tölteni 12 voltos töltővel.

Vagy van 3 db 12 voltos 7Ah-os akku, amit párhuzamosan kötve akarok tölteni szintén 12 v-os töltővel.Viszont nem egyformán vannak lemerítve.

2018. márc. 21. 16:07
 1/7 anonim ***** válasza:

Sorosan nem szabad. (Nem biztos, hogy egyenlő feszültséget fognak kapni. Pl. az egyik még csak félig van, a másik közben túltöltődik, túlfeszt kap.)

Párhuzamosan attól függ, milyen típusú aksi. Hagyományos autóaksikat lehet, de amihez speckó töltő kell, hőmérséklet méréssel, fesz-idő karakterisztikával, stb., azoknál nem.

2018. márc. 21. 16:15
 2/7 anonim ***** válasza:
...Illetve a hagyományos aksiknál is vigyázni kell, mert ha pl. az egyik le van merülve, a másik nem, akkor kiegyenlítő áram indul meg köztük, ami rövidzárként is értelmezhető.
2018. márc. 21. 16:18
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszi szépen.Ezek zselés akkuk.Igy néznek ki

[link]

[link]

2018. márc. 21. 16:23
 4/7 A kérdező kommentje:
Akkor lehet olyant csinálni, hogy addig merítem őket, amíg teljesen egyforma lesz a feszültségük,mondjuk 12,2 volt, és csak azután teszem tölteni?Vagy nem muszáj ennyire pontosan megegyezzen a feszültségük?
2018. márc. 21. 16:26
 5/7 anonim ***** válasza:

A soros kapcsolásról találtam még egy kis infót.

[link]

Én azt mondanám, hogy párhuzamosan töltheted, de a töltéskiegyenlítéshez valami védelem azért tanácsos. Az lenne az egészségesebb helyzet, ha eleve párhuzamosan lennének üzemben is, így együtt tudnak kisülni és töltődni is.

2018. márc. 21. 16:38
 6/7 anonim ***** válasza:

A zselés aksik kényesebbek, óvatosan kezeld.

Nem tudom, szeretik-e a résztöltést, de pl. megteheted azt, hogy a lemerültet kicsit töltöd, utána párhuzamosan kapcsolva töltöd őket tovább.

2018. márc. 21. 23:08
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a válaszokat.
2018. márc. 22. 15:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!