Szabad tölteni sorban vagy párhuzamosan kötött akkukat, ha nem egyformán vannak lemerítve?
Itt arra gondolok, hogy pl van 3 db 4 voltos,4Ah-os akku, amit sorba kötve akarok tölteni 12 voltos töltővel.
Vagy van 3 db 12 voltos 7Ah-os akku, amit párhuzamosan kötve akarok tölteni szintén 12 v-os töltővel.Viszont nem egyformán vannak lemerítve.
Sorosan nem szabad. (Nem biztos, hogy egyenlő feszültséget fognak kapni. Pl. az egyik még csak félig van, a másik közben túltöltődik, túlfeszt kap.)
Párhuzamosan attól függ, milyen típusú aksi. Hagyományos autóaksikat lehet, de amihez speckó töltő kell, hőmérséklet méréssel, fesz-idő karakterisztikával, stb., azoknál nem.
A soros kapcsolásról találtam még egy kis infót.
Én azt mondanám, hogy párhuzamosan töltheted, de a töltéskiegyenlítéshez valami védelem azért tanácsos. Az lenne az egészségesebb helyzet, ha eleve párhuzamosan lennének üzemben is, így együtt tudnak kisülni és töltődni is.
A zselés aksik kényesebbek, óvatosan kezeld.
Nem tudom, szeretik-e a résztöltést, de pl. megteheted azt, hogy a lemerültet kicsit töltöd, utána párhuzamosan kapcsolva töltöd őket tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!