Ha a feszültséget csökkentem, akkor az áramerősség is vele párhuzamosan csökken?
Igen, az áramerősség a feszültséggel egyenesen, az ellenállással fordítottan arányos.
Állandó ellenállás esetén, az áramerősség – arányosan – csak a feszültségváltozástól függ, azzal arányosan változik.
Hogy mit bír az ellenállás, az attól függ, hogy milyen teljesítményre van méretezve.
230 V esetén, a 2 Ω-os ellenállásnak 26450 W = 26,45 kW teljesítményt kell kibírnia. (Az áramerősség 115 A.) ← Akkor, ha a betáplálás bír ekkora áramerősséget s az ellenállás átél ilyen teljesítményt.
30 V esetén, a 2 Ω-os ellenállásnak 450 W teljesítményt kell kibírnia. (Az áramerősség 15 A.) ← Akkor, ha a betáplálás bír ekkora áramerősséget és az ellenállás átél ilyen teljesítményt.
Lehet soros ellenállás kapcsolással a fogyasztókra egyenként eső feszültséget csökkenteni.
De a példád nagyon kevés.
Oké, hogy az egyik ellenállás 2 ohm, de mekkora a másik?
Enélkül nem derül ki, milyen arányban oszlik a feszültség.
Én mindenesetre azt javaslom, hogy amíg ilyen kezdetlegesen az elektrodinamikai ismereteid, semmiféle kísérletezésbe ne kezdj bele, amiben 12 V egyenáramnál nagyobb feszültség mászkál.
Ebben az esetben a következő linken levő müszer (ami lecsökkenti a feszültséget)alkalmazható?
Nemtudom, mostanában hogyan van, nekem általános 7-8. osztályban tanítottak ilyesmit.
30 volt 2 óhmon az nálam még mindig 450 watt.
Szép nagy darab ellenállatka lehet az áldozat.
Vagy a kérdező.
Szóval a kütyü bekapcsolása ELŐTT javaslom felhívni mind a mentőket, mind a tűzoltókat.
Az ELMÜt a szomszédok úgyis kihívják.
Kérdező, törpefeszültséggel kísérletezgess, max 25-30 voltig!
Nem vicc, jót akarok.
Azt felejted el, kérdező, hogy itt nem csak egy áramkör van.
Ha hozzáérsz, akkor te IS az áramkör része leszel, és egy új áram indul el rajtad keresztül.
Ha ügyes vagy, akkor simán agyonvág... és nem, nem a 30V. Ott nem annyi lesz.
És, ha ennyire nem értesz hozzá, még azt se fogod tudni, hogy hány V-tól haltál meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!