Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A természetben az egyetlen...

A természetben az egyetlen szabályos forma a kerek/gömb? Vajon van ennek valami jelentősége? És vajon mi az oka?

Figyelt kérdés
A természet nem ismeri az egyenest és a szimmetriát. De a kör (pl virág szirmaival) vagy a gömb (bolygók) szabályos alakzatok. Vajon hogy alakulhatott ki ennyi ugyanolyan szabályos alakzat (bolygók). Még véletlenül sem tojás vagy háromszög alakúak...
2018. márc. 5. 23:59
1 2
 11/20 Tislerics Máté ***** válasza:
100%
#10! Abszolút jogos! jó, hogy kitértél erre!
2018. márc. 6. 10:51
 12/20 anonim ***** válasza:
100%

Ha megfelelő szimmetriával rendelkező kristályokat hasítasz akkor atomi szintű tökéletes (kis méretű) síkokat kapsz.

A természet ismeri a szimmetriát, de ezen kívül még sok minden mást is ismer.

2018. márc. 6. 10:52
 13/20 Wadmalac ***** válasza:
100%

Természetes pirit kristályok:

[link]

Spirális aloe:

[link]

Különleges brokkoli fajta:

[link]

Lila káposzta:

[link]

Felrepedezett lávatömbök:

[link]

És természetesen a hópehely:

[link]

szóval, hol nincsenek szabályos geometriai alakzatok a természetben?

:)

2018. márc. 6. 11:39
 14/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! A kérdésemet laikusként tettem fel, pontosan azért, hogy olyanoktól kapjak választ, akik jobban képben vannak. Nem gondoltam, a sejtem és az atomok szintjére, a látható világot tartottam szem előtt. Köszönöm mindenkinek a választ. A 2-3 válaszolónak annyit fűznék hozzá, hogy nem tökéletest írtam, hanem szabályosat. A 9-es válaszolót megcáfolja más a pozsgás növényekkel kapcsolatban, tehát a természetben jelen van az alkalmazkodás, az evolúció, de még a baktériumok is alkalmazkodnak a környezetükhöz, mutálódnak a vírusok, tehát én úgy gondolom, hogy jelen van a tudatosság a természetben. S mindez nem miattunk történik, hogy mi erre fogalmat alkossunk. Minden élőlény túl akar élni. Az aranymetszés-természet belinkelőjének: itt is az ember tanulta el az aranymetszést a természettől és nem mi aggatjuk rá a természetre, hogy ismeri az aranymetszés fogalmát. De lehet, hogy ez már inkább filozófia.
2018. márc. 7. 09:34
 15/20 Wadmalac ***** válasza:
100%

"a természetben jelen van az alkalmazkodás, az evolúció, de még a baktériumok is alkalmazkodnak a környezetükhöz, mutálódnak a vírusok, tehát én úgy gondolom, hogy jelen van a tudatosság a természetben"

Pont erre próbáltunk nyomatékot helyezni. Attól, hogy egy folyamatnak van egy irányultsága és MI, emberek látjuk, hogy ez hová vezet, mi a várható végkimenetele, attól még az a folyamat maga nem "akar" semmit.

A víz alá nyomott pingponglabda sem AKAR a felszínre emelkedni, csupán a felhajtóerő kényszeríti erre.

" S mindez nem miattunk történik, hogy mi erre fogalmat alkossunk."

Persze, hogy nem miattunk történik. Senki nem állított ilyet. De mi a saját logikánkhoz társítunk hozzá egy ok-okozati menetet, aminek az irányához definiálunk egy célt, csak a saját megértésünkre. Ez nem jelenti, hogy maga a folyamat gondolkodik célirányosan.

Pont az ilyen megszemélyesítés veszélyére utaltam #10-ben. Attól, hogy mi a megfogalmazásunkban céltudatosak kell hogy legyünk, nem a folyamat lesz az.

"Minden élőlény túl akar élni."

Nem.

Nem akar.

Nehéz meghúzni azt a vonalat, ahol egy élőlény már elég tudatos ahhoz, hogy saját bevésett automatikus életösztön-reakciója valódi, tudatosnak mondható élet-féltést ébresszen az agyában.

De semmiképpen sem igaz, hogy az élet minden képviselője tudatosan élni akarna.

2018. márc. 7. 11:04
 16/20 anonim ***** válasza:
Kérdező, nem nagyon érted ezt a dolgot még mindig.
2018. márc. 7. 11:29
 17/20 Tislerics Máté ***** válasza:

#14! Az evolúció nagyon becsapós! Valóban tudatosnak tűnik, és nagyon sokáig az ember meg volt győződve róla, hogy tetten érhető a tudatosság a természetben az élőlények megfigyelésével.

Aztán jött az evolúció elmélete, amit mára már tökéletesen bebizonyítottunk. Ezért is tudományos elmélet! Az elképzelésed a tudatos természetről egy mára elavult és bizonyíthatatlan tézis.

A tudatosság, ha van is a természetben, még nem vettük észre. Az evolúció tökéletesen megmagyaráz már most is minden furcsaságot a fajok sokszínűségében és választ ad arra a kérdésre is, hogy miért tűnik tudatos tervezőnek a természet. Nincs szükség tehát kiegészítésre, ami akár lehetne a természet tudatossága is.

Attól tartok, csak egy felületes tudást birtokolsz az evolúcióval kapcsolatban. Ha ismernéd elégségesen minden fontos aspektusát, nem akarnád a tudatossággal kiegészíteni.

2018. márc. 7. 12:53
 18/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Tudnátok esetleg olyan szakirodalmat (populárisabb jellegűt) ajánlani, amiben az evolúcióról van szó illetve az univerzumról (az univerzum keletkezése, az univerzumban lévő hatások) vagy bármit, ami akár az én kérdésemhez kapcsolódik vagy a "nem tudatossághoz" a természetben?
2018. márc. 10. 11:57
 19/20 anonim ***** válasza:
Richard Dawkins: Az önző gén
2018. márc. 10. 14:30
 20/20 ZoltanAnglia válasza:
Miert.. a kard virag levels nem egyene?. Van tobb fafajta is amely legalabb annyira evened mint mennyire kerek egy alma.
2018. aug. 22. 13:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!