Tudományos értelemben nehéz definiálni, hogy mi az élő anyag. Sok definíció létezik, de egyik sem lett általános érvényű, pontos meghatározás.
Meg lehet közelíteni a tápanyagfelvétel, anyagcsere, reprodukció, önálló "működési" képesség, stb. felől, de valahogy mindig vannak kivételek vagy legalábbis kérdéses esetek.
Írhattam volna másképp is: az élet halálos betegség.
.
Az. hogy kinek mi az élet, attól függ, milyen, a realitás talaján nyugvó életet csinál magának.
Ha nem látja a szépet és jót, akkor panasszal teli az élete.
Ha látja, nem itt kérdezősködik róla.
Igen nehéz és önkényes definíció. Nem is másolnám be a "Wikit".
A szerves vegyületek, aminosavak még nem látnak el különböző összetett feladatokat. Ám az azokból felépülő fehérjék már olyan kis gépecskék, amelyek ide-oda sodródva nagyon bonyolult folyamatok elvégzésére képesek. Enzimek, csatornák, építő, bontó gépek. Egyesek képesek a kód fordítására is, újabb fehérjéket építve. Valahol itt kezdődik az élet szerintem. Ezekből a bonyolult kvantumkémiai folyamatokból és fehérje interakciókból áll össze az, hogy egy egysejtű merre induljon el, például a fény felé. Ebből pedig egyértelműen következik a többsejtű élet fogalma.
Nem tudnám egyértelműen meghúzni a határvonalat a fehérjék, melyek komplex funkciókat látnak el, és egy élettelen lebegő szerves molekula között. Az élet nem egy határvonaltól kezdődik, hanem egy gradiens, egy átmenet a szerves anyag összetettségébe. Az aminosavaktól az emberig.
Az élet definíciója nem világos. Tulajdonképpen különböző élettelen rendszerekre is jellemző mechanizmusok összessége.
Az ember jelenleg csak a Földi életet ismeri, tehát a mostani önkényes definíciók megváltozhatnak, ha találunk más körülmények között kialakult életet is.
Tovább nehezíti a megfogalmazást, hogy lehetnek olyan ismeretlen mechanizmusok, amik befolyásolják a kialakulását vagy fennmaradását. Továbbá nem kizárható egy istenség vagy életet létrehozni esetleg fenntartani képes ismeretlen entitás szerepe.
(Szerintem korai még definíciót alkotni, de ez csak magánvélemény...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!