Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyik nehezebb 1 kg tollpihe...

Melyik nehezebb 1 kg tollpihe vagy 1 kg vas?

Figyelt kérdés
Biztos ismeritek ezt az elhíresült fizikafelvételi feladatot. Ti mit gondoltok erről?
2018. febr. 5. 16:15
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Egy skót műsorban megcsinálták ezt a kísérletet, és kijött, hogy 1 kg acél nagyjából kb. hasonló súlyú, mint 1 kg toll. Pedig a műsorvezető szerint az acél a nehezebb. Én is neki hiszek, szerintem trükkfelvétel:

https://www.youtube.com/watch?v=uH0hikcwjIA

2018. febr. 5. 19:37
 12/22 anonim ***** válasza:
Mivel a felhajtóerőt azonossá lehet tenni, ezért az kérdés lényegét nem tudja érinteni...
2018. febr. 5. 21:49
 13/22 Szabó Szabolcs 73 ***** válasza:
Ne haragudj már, de ez a hülyeség még véletlenül sem "elhíresült fizikafelvételi feladat" hanem régi beugratós kérdés kb 6 éveseknek.
2018. febr. 5. 22:49
 14/22 Szabó Szabolcs 73 ***** válasza:
Jobban passzolna a humor kategóriába mint a tudományok rovatba !
2018. febr. 5. 22:51
 15/22 Wadmalac ***** válasza:
78%

Ha már szóba került a felhajtóerő, akkor, kérem,a vas nyert.

Természetesen nem tömegről beszélek, mert az azonos.

De a toll szaruból van, aminek a tömörre nyomott, légmentes sűrűsége is kisebb a vasénál, így 1 kg tömény szaru térfogata nagyobb 1 kg vasénál, vagyis a rá ható felhajtóerő mindenképpen többet könnyít rajta.

Szóval, 1 kg vas és 1 kg toll tömege azonos, súlya azonos, de légkörben, akármilyen gázban, folyadékban a felhajtóerő révén a toll könnyebbnek mutatkozik.

2018. febr. 6. 09:26
 16/22 Wadmalac ***** válasza:
53%

Amúgy jól írták, ez egy régi beugratós kérdés, semmi köze az érettségihez, felvételihez.

Ha a kérdés úgy állna, hogy minek nagyobb a súlya vagy tömege, akkor egyenlőség lenne a válasz,de a "nehezebb", "könnyebb" kifejezés, mint nem szabatos fizikai mérték, elbírja a felhajtóerő tartalmat is.

2018. febr. 6. 09:31
 17/22 anonim ***** válasza:

"a rá ható felhajtóerő mindenképpen többet könnyít rajta"

Khmmm... "Mivel a felhajtóerőt azonossá lehet tenni, ezért az kérdés lényegét nem tudja érinteni..."

2018. febr. 6. 10:34
 18/22 Wadmalac ***** válasza:

"Mivel a felhajtóerőt azonossá lehet tenni, ezért az kérdés lényegét nem tudja érinteni..."

Azonossá lehet tenni?

Kérdésben nem szerepelt, hogy felhajtóerő elhanyagolható. Feltételezünk?

Pongyola kérdés, nyitva hagyja a lehetőségeket.

Olyan saccperkábé 3-4 Ha... akkor ... verziót. :)

2018. febr. 6. 11:08
 19/22 anonim ***** válasza:

Ha jól emlékszem az isire, a súly az, amivel az adott tárgy nyomja az alátámasztást vagy húzza a felfüggesztést (nyugodtan hányjatok le a pongyola fogalmazásért vagy tévedésért). Ez hétköznapi körülmények között nem a gravitációs erőnek és a légkör felhajtóerejének eredője?

Én azt írnám, hogy a tömegük azonos, a súlya pedig a vasnak nagyobb (a sűrűségkülönbség okozta felhajtóerő-különbség miatt).

Nem így van? Honnan jön az, hogy a tömegük és a súlyuk is azonos?

2018. febr. 6. 11:33
 20/22 Wadmalac ***** válasza:
100%

Hát én a hivatalos súly fogalomba nem raknám bele a felhajtóerőt. Az hivatalosan csakis az adott tömegre ható gravitációs vonzerő.

Persze általános esetben a levegő felhajtóerejét szokás elhanyagolni, mert elég kicsi.

De ettől még nincs beleszámítva a súlyerőbe.

Mondom, a kérdés pongyola, kocsmai feladványnak oké, de fizikafeladatnak nem.

Gyors jópofa fogós (egyszerű, csak gyorsan rávágva a választ el lehet bökni) kérdést én kaptam technológusi vizsga elején beugratónak.

Van egy x hosszú csupasz rézkábeled, áramkörbe fogva ellenállása 20 ohm.

Mekkora lesz az ellenállása, ha félbe hajtva fogod be az áramkörbe?

2018. febr. 6. 12:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!