Melyik nehezebb 1 kg tollpihe vagy 1 kg vas?
Egy skót műsorban megcsinálták ezt a kísérletet, és kijött, hogy 1 kg acél nagyjából kb. hasonló súlyú, mint 1 kg toll. Pedig a műsorvezető szerint az acél a nehezebb. Én is neki hiszek, szerintem trükkfelvétel:
Ha már szóba került a felhajtóerő, akkor, kérem,a vas nyert.
Természetesen nem tömegről beszélek, mert az azonos.
De a toll szaruból van, aminek a tömörre nyomott, légmentes sűrűsége is kisebb a vasénál, így 1 kg tömény szaru térfogata nagyobb 1 kg vasénál, vagyis a rá ható felhajtóerő mindenképpen többet könnyít rajta.
Szóval, 1 kg vas és 1 kg toll tömege azonos, súlya azonos, de légkörben, akármilyen gázban, folyadékban a felhajtóerő révén a toll könnyebbnek mutatkozik.
Amúgy jól írták, ez egy régi beugratós kérdés, semmi köze az érettségihez, felvételihez.
Ha a kérdés úgy állna, hogy minek nagyobb a súlya vagy tömege, akkor egyenlőség lenne a válasz,de a "nehezebb", "könnyebb" kifejezés, mint nem szabatos fizikai mérték, elbírja a felhajtóerő tartalmat is.
"a rá ható felhajtóerő mindenképpen többet könnyít rajta"
Khmmm... "Mivel a felhajtóerőt azonossá lehet tenni, ezért az kérdés lényegét nem tudja érinteni..."
"Mivel a felhajtóerőt azonossá lehet tenni, ezért az kérdés lényegét nem tudja érinteni..."
Azonossá lehet tenni?
Kérdésben nem szerepelt, hogy felhajtóerő elhanyagolható. Feltételezünk?
Pongyola kérdés, nyitva hagyja a lehetőségeket.
Olyan saccperkábé 3-4 Ha... akkor ... verziót. :)
Ha jól emlékszem az isire, a súly az, amivel az adott tárgy nyomja az alátámasztást vagy húzza a felfüggesztést (nyugodtan hányjatok le a pongyola fogalmazásért vagy tévedésért). Ez hétköznapi körülmények között nem a gravitációs erőnek és a légkör felhajtóerejének eredője?
Én azt írnám, hogy a tömegük azonos, a súlya pedig a vasnak nagyobb (a sűrűségkülönbség okozta felhajtóerő-különbség miatt).
Nem így van? Honnan jön az, hogy a tömegük és a súlyuk is azonos?
Hát én a hivatalos súly fogalomba nem raknám bele a felhajtóerőt. Az hivatalosan csakis az adott tömegre ható gravitációs vonzerő.
Persze általános esetben a levegő felhajtóerejét szokás elhanyagolni, mert elég kicsi.
De ettől még nincs beleszámítva a súlyerőbe.
Mondom, a kérdés pongyola, kocsmai feladványnak oké, de fizikafeladatnak nem.
Gyors jópofa fogós (egyszerű, csak gyorsan rávágva a választ el lehet bökni) kérdést én kaptam technológusi vizsga elején beugratónak.
Van egy x hosszú csupasz rézkábeled, áramkörbe fogva ellenállása 20 ohm.
Mekkora lesz az ellenállása, ha félbe hajtva fogod be az áramkörbe?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!