(Művészeknek) Mi a magyarázat a tiszta színek velejáró fényessége mögött?
Komoly kérdés lenne.
Legegyszerűbben így lehetne leírni: végy egy fekete-fehér képet. A különböző sznek más fekete-fehér árnyalatban jelennek meg rajta.
Hihetnéd pl. hogy:
a., a színek sötétebb árnyalatai lettek csak szürkévé konvertálva, azonos árnyalatú piros és zöld azonos árnyalatú szürke lenne.
b., a világosság a hullámhossztól függ, akárcsak a szín, minél magasabb, annál fényesebb.
Csak egyik sem igaz. Ha "tiszta" színekkel, tehát azonos mennyiségű adott hullámhosszú fényt más hullámhosszak kizárásával próbálsz vágosság alapján rendszerezeni, a különbségek akkor is mutatkoznak.
Sőt a sorrend is más, mint a színeknél; csak a négy alap színt véve, a KÉK a legsötétebb, követi a PIROS, majd a ZŐLD, végül a SÁRGA. De a ciánkék például már a zöld és sárga közé kerülne stb. ...
A Scyra nevű jútúber csinált egy hasonló témájú videót
https://www.youtube.com/watch?v=g2fZdGZKP1k
amiben annyival egészíti ki a dolgot, hogy a fényesség adott szín mellett eltérő határok között lehet esetleg lehetséges (bár ő összemossa az összes kéknek mondható tartományt is, ami legalábbis megkérdőjelezi a hitelességet...)
Itt van egy rövid szemléltetés, ha valakinek még nem esne le továbbra sem, hogy miről van szó. Tessék figyelni a színkör eltérő világosságaira.
terminológia:
színezet (hue), telítettség (saturation) és fényesség vagy világosság (modelltől függően brightness (HSB), value (HSV) vagy lightness (HSL))
És igen, tisztában vagyok a buktatókkal.
Valaki rendbe szedné ezt nekem?
*színek
*világosság
Ha valami nem világos, kérdezzetek.
"A különböző sznek más fekete-fehér árnyalatban jelennek meg rajta."
Részben igaz. Rengeteg különböző szín van, ami fekete fehérben teljesen azonos árnyalatot mutat.
Nem tartozik minden színhez egy külön árnyalat a fekete-fehér változatban.
Ez így szerintem csalós.
MEg kéne nézni egy tiszta fehér fény prizmával felbontott teljes spektrumképének fekete-fehér fotóját.
Aztán egy fekete-fehér kamerás képét.
Tutira még ott is jelentős eltérés lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!