Hogyan számítom ki a vonali áramot, ha 3 db 5000 Wattos fűtőtestet kapcsolok be egy nagy teremben?
A watt a teljesítmény (P) SI-ből származtatott mértékegysége.
A teljesítmény képlete elektromos teljesítmény esetén:
P = U * I
Illetve az watt kifejezése elektromos egységekkel:
W = V * A
Ebből ugye:
I = P / U = (3*5000 W) / 230 V = 65,22 A
(Amennyiben 230 V-os fűtőtestekről van szó, párhuzamos kapcsolásban.)
Valószínű 3 fázisú a rendszer.
1 fázison 65A-t nehéz megoldani.
Érdekesség: Terveztem egyszer egy villanyszerelőnek egy 3 db 4 pólusú reléből álló kizáró vagy kapcsolást ugyanerre a problémára. (A 4 pólus azért kellett mert visszajelző izzók is működtek róla melyik megy éppen, 3db 3 pólusú relével is megoldható a dolog.)
A fűtőtestek termosztátjelei a relék húzásával kizárták a többi fűtőtestet a rendszerből, azaz egyszerre csak 1db fűthetett fel. Így nem lépte túl az egy fázisról levehető maximális áramot a rendszer.
Az egyik felfűtött a kívánt hőmérsékletre ekkor a termosztát jele elengedte a relét, és a másik kettő közül bekapcsolhatott valamelyik (véletlenszerűen ha már mindkettő kihűlt és várta a bekapcsolást), vagy az amelyik épp nem volt letekerve kikapcsolva stb.
Mindez 3 reléből megfelelően bekötve.
Arról viszont nincs infóm hogy megépítette -e. A reléi már megvoltak csak nem tudta hogy kösse be.
Kombinációs áramkörök tervezését fősulin tanultam mint Informatikus. Csupán relékre kellett "lefordítani" a dolgot.
Ha a fűtőtest 230 V-on 5000 W-os, akkor nyilván csak csillagba lehet kapcsolni, mert kicsi a valószínűsége, hogy a 400V-ot elbírná. Bár elvileg lehetne 230V-on vonali feszültségre kapcsolni, de olyan rendszer nem sűrűn van ma már.
Tehát, ha 230 V-on 5000W, akkor a vonali áram 22 A.
A többi lehetőség (mint ezek az ellenállások deltában, vagy 400 V-on 5000 W-os ellenállások csillagban vagy deltában, vagy más vonali feszültség, mint 400 V, stb) valószínűtlenebb, de tán a Kérdező pótolja az eddig eltitkolt információkat.
Okostojás, a kérdező a vonali áramra volt kíváncsi, az pedig ha feltételezzük, hogy a terhelés szimmetrikus, azaz a 3 fűtőtest egy-egy fázisra van kapcsolva, akkor
csillagban: 5000/400 = 12,5 A fázisonként
deltában: 5000/400 = szintén 12,5 A fázisonként,
mivel a vonalfeszültség mindkét esetben 400 V.
Ilyen egyszerű, nem kell a végtelenségig bonyolítani.
Figyelj, már, Nemokostojás, ez egy műszaki kérdés, én nem sértegettelek, nem is értem, hogyan fordul át az elektrotechnikai képlet személyeskedéssé, de nagyon nincs igazad.
Csillagban tökéletesen nyugodtan lehet egyenként nézni, 230 V-ra van kapcsolva egy 5000 W-os fűtőtest, az annyi, amennyit írtam, 5000/230= 22 A.
Deltában meg jönnek a problémák, mert ha ugyanazt a fűtőtestet kapcsolod deltába, akkor az nem 5000 W, hanem 15000.
Szerintem te a háromfázisú teljesítmény képletével kevered, de akkor nem az 5000 W-al kellene számolni, hanem a hárommal együtt, meg oda meg kellene egy gyök3 még.
Mint: P=gyök3*Uv*Iv
15000=1,73*400*Iv
Iv=15000/1,73*400= 22 A (mint ami az 5000/230-ból jön ki)
Ez a képlet elvileg jó deltára is,de csak akkor, ha a fogyasztó ugyanazt a teljesítményt húzza, egy ellenállás viszont nem ilyen.
Ilyen egyszerű.
Plusz deltában kapcsolva nem lehet egyszerűen külön külön ki be kapcsolni egyesével a fűtőtesteket!
Azaz vagy mindegyikkel fűtesz vagy nem fűtesz, mivel az egyes fázisok nem a nullához vannak kötve hanem egymáshoz.
De tegyük fel hogy a 3 fázisból 2-t bekapcsolva hagyunk és egyet kikapcsolunk (3 kapcsolós megoldás, minden fázisra 1db). Így egy fűtőtest megy 100%-on a másik kettő meg 50%-on mert így 2db egymással sorba kötve de egyúttal a harmadikkal párhuzamosan bekötve marad.
Vagy beépítünk 6db kapcsolót a rendszerbe, amit vagy elektronika kapcsolgat a te 3 kapcsolós utasításaidra, vagy te próbálod kitalálni melyik kettőt kel "on" állapotba tenni a 6 közül hogy az az 1db fűtőtest menjen amit szeretnél.
Végül is tök jól használható a delta kapcsolás fűtésre nem? Hahaha...
Egy 3 fázisú motornál ez persze nem gond.
De fűtőtesteknél csak a csillag jöhet szóba!
A delta felejtős!
Így légyszi ne is vegyétek bele a továbbiakban a válaszadásba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!