Ti építettetek már saját teleszkópot?
Kínából rendelve összeszámoltam, hogy ha megvenném hozzá az alkatrészeket, akkor annyiba jönnék ki jobban, hogy nagyobb a lencseátmérő, és a fókusztáv is.
Pl. 83mm-es 5-800mm-es lencséket árulnak 50$-ért, kell még egy fókuszáló, zenittükör, és legalább egy okulár. Keresőtávcsővel nem számolok.
Ez a kombó így fényerősebb, és olcsóbb, messzebb lát. Azt hiszem refraktorban nem is nagyon árulnak 70mm-nél nagyobbat, csak méregdrágán...
A kérdés az, hogy mennyire színez + mennyire van jelen a szférikus hiba ezekben a kínai lencsékben. Amit veszek a boltban se apokromátok... sima akromát mind, ami olcsóbb fajta.
Szia tisztelt kérdező.Szerintem köszönd meg az első választ, mert segíteni próbált neked. Nem tudom minek zenittükör, és gondoltál-e a mechanikára. Okulárbol egy nem lesz elég, bár a kérdésed nem ez volt, de , ha egy normális boltban távcsövet veszel , kapsz szakértelmet mechanikát, okulárokat.
Távcső építésnek szerintem akkor van értelme, ha te jobbat nagyobbat akarsz mint amit kapni lehet, pl 40 cm-es tükörrel a reflektort. De nem értem, a kérdésedben nem szerepelt, hogy anyagi okok miatt vagy a kihívás miatt szeretnél , saját tubust. Ha anyagi okokból akkor szerintem 30-60 ezerért egész jókat lehet venni, ha ki hívást keresel építs csillag vizsgálót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!