Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mondanátok Schrödinger macskáj...

Mondanátok Schrödinger macskájához hasonlóan érdekes elméleteket?

Figyelt kérdés

2017. dec. 3. 20:40
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Tudom ajánlani a kvantummérés és a kvantumos összefonódás témakörét. Van bennük pár gyönyörű dolog.

@10

Az interferenciából tudjuk, ami tipikus hullámjelenség. Nézz utána a háromfülű interferométerben végzett, neutronokkal kapcsolatos interferencia-kísérleteknek (még a 70-es évekből), ahol, ha a két résznyalábban nem volt detektor (nem figyelték meg a neutront, hogy melyik nyalábot választja), akkor az analizátoron (a harmadik fülnél, az interferométer kimenetén) interferenciát tapasztaltak, vagyis a neutron, ha nem figyelték meg, akkor nem választott a két lehetséges, megfigyelhető állapot között, hanem hullámként terjedt tova, s interferált (önmagával).

Ha viszont voltak detektorok a nyalábokban, belül az interferométerben, akkor mindig vagy az egyikben, vagy a másikban csípték fülön részecskeként.

Schrödinger macskája pedig nem elmélet, hanem gyakorlat. Vess egy pillantást a linkelt cikk 2. ábrájára:

[link]

2018. máj. 31. 18:01
 12/18 Tom Benko ***** válasza:
@alfafa: Akkor is megfigyeljük, hogy részecske-e vagy hullám. A cikk érdekesnek ígérkezik, amint túl vagyok az iskolaéven, el is olvasom.
2018. jún. 1. 00:51
 13/18 anonim ***** válasza:
Megfigyelés alatt (kvantum)mérést kell érteni, márpedig azt nem végzünk abban a szituációban, amiről beszéltem.
2018. jún. 2. 02:14
 14/18 Tom Benko ***** válasza:
@alfalfa: Ezt értem. Sőt, hasonlót szoktam felhozni, amikor a "tudat befolyásol" ökörséget kezdik mantrázni. Azonban az is megfigyelés, amikor a kimenetelt mérjük.
2018. jún. 3. 01:00
 15/18 anonim ***** válasza:
Akkor mégsem érted igazán. Én pedig nem tudok most kvantummechanika gyorstalpalót tartani. Ha meg tudod oldani, olvass bele Hraskó Péter Kvantummechanika (elm. fiz. III.) című jegyzetébe, s keresd ki a "A Born-hipotézis pontos értelme" fejezetet, ahol épp erről értekezik.
2018. jún. 3. 17:40
 16/18 Tom Benko ***** válasza:
@alfafa: Utánanézek.
2018. jún. 3. 20:31
 17/18 anonim ***** válasza:

Itt egy lista (sok érdekességgel), melynek alulról a 2. eleme a hivatkozott jegyzet:

[link]

2018. jún. 4. 01:09
 18/18 Tom Benko ***** válasza:
@alfafa: Köszi, van rajta sok jó cucc. Bár én jobb szeretem a fizikai formátumú könyveket, de legfeljebb kinyomtatom.
2018. jún. 5. 00:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!