Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Én úgy tudtam, hogy azonos...

Én úgy tudtam, hogy azonos faj az, akik szaporodni tudnak egymással, nem? Vagy mi a definíció akkor? Mert az alábbi hírt így nem tudodm értelmezni.

Figyelt kérdés
[link]

2017. nov. 27. 09:11
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

A faj fogalmát nem lehet egyértelműen, univerzálisan definiálni. Már csak azért sem, mert a természetben a populációk genetikai állománya folyamatosan változik, a faj viszont egy behatárolt kategória, és bárhol is húzzuk meg a határokat, az mindenképp önkényes lesz.

Lehet, bugyuta példa, de képzeld el ezt úgy, mintha lenne egy maratonistád, aki futásának te a 21.000-21.100 méter közti szakaszát láttad, ezért ezt tudod vizsgálni, ezt jelölöd ki "fajnak". De ha kicsit később néztél volna oda, és a 21.050-21.150 méter közti szakaszt láttad volna, akkor mi a helyzet? Van átfedés a kettő között, viszont közben épp ugyanakkora az eltérés is. Akkor ezt a kettőt most azonos "fajként" kéne definiálnunk vagy sem?

És ez még csak egy futó, de ha elkezdek egy másikat vizsgálni, aki ugyanazt a szakaszt a saját útján sokkal gyorsabban tette meg? Rögtön itt egy újabb gond, mert ha a megtett távot vizsgálom, akkor a két futó két szakasza lehet hogy egy "faj", de ha az eltelt idő függvényében nézzük a dolgot, akkor már komoly eltérés van a két adat között, tehát ami határokat kijelöltem az egyik "fajhoz", a másikhoz mégsem lesznek jók.

És ez még gyakorlatilag csak két változó, a táv és az idő. Egy élő populáció esetében viszont rengeteg tényező befolyásolhatja ezt.

Szóval röviden, a faj gyakorlatilag egy pillanatképe egy folyamtosan változó populációnak, és ez még ugyanazon populáció esetén is eltérő lehet attól függően, milyen szempontból vizsgálódik az ember (genetikai - a genom eltérései szablyanak határt?, ökológiai - az időben és térben együtt élés a lényeg?, stb).

Ami pedig a cikket illeti, a szenzáció az, hogy az illető hibrid pintyecskék néhány generáció alatt látványosan izolálódtak a szülő fajoktól, és elég életképesnek tűnnek hogy idővel ténylegesen új faj legyen belőlük. Noha az elméleti háttere tökéletesen ismert az ilyen típusú fajképződésnek, de azért ritkán történik ez ilyen látványosan és ilyen rövid idő alatt a szemünk előtt.

2017. nov. 27. 16:23
 12/16 anonim ***** válasza:

*szabjanak

Bocsi, csúnya hiba :D

2017. nov. 27. 16:26
 13/16 sadam87 ***** válasza:
100%

"És nem igaz, hogy a definíció ne lehetne pontos, mert pontos."

Abszolút pontos lehet, kettő függetlenül sokszor nem lehet konzisztensen használni.

Az egyik ok, amiért két fajnak tekintik őket, az, hogy valószínűleg a természetben legtöbbször nem szaporodnak egymással. A reproduktív izoláció alapulhat viselkedésen (a fajtárs felismerésén) is. Azaz extrém körülményektől eltekintve nem szaporodnak egymással. Mivel a hím pintynek nem volt a szigeten fajtársa, elég extrém körülmények álltak fenn.

Mellesleg ritkán pl. az öszvérek is lehetnek termékenyek, tehát ilyen értelemben ott sem teljes a reproduktív izoláció.

Mint Saccharomyces írta, a fajképződés (legtöbbször) viszonylag sok ideig tart, így elég gyakran vannak köztes állapotok, ahol nem egyértelmű a fajhatár. A leglátványosabb példák erre a gyűrűfajok. Na, azoknál igazán nehéz az általad idézett definíciót következetesen alkalmazni.

[link]

Vagy egy másik cifra példa a kecskebéka esete: ez valójában nem külön faj, hanem két faj (a kis és nagy tavibéka) hibridje. Ugyanakkor mindkét szülővel tud szaporodni (egy érdekes mechanizmusnak köszönhetően)., ám a tiszta kecskebéka tenyészetek nem tarthatók fenn.

[link]

[link]

"akkor viszont nem kéne ilyen címmel cikket írni, nem? akkor ez nem szenzáció, avgy mitől az?"

A hibrid fajképződés tényleg nem szenzáció, elég sokat ismerünk (főleg növényeknél).

[link]

Mint Saccharomyces leírta, itt a folyamat gyorsasága érdekes (főleg, hogy madaraknál történt).

2017. nov. 27. 18:33
 14/16 sadam87 ***** válasza:

"Abszolút pontos lehet, kettő függetlenül..."

*ettől függetlenül

Nem tudom, hogy sikerült összehozni. :o

2017. nov. 27. 18:35
 15/16 Pombe ***** válasza:

@sadam87

Nagy kár, hogy igazi vadnyugati hősként csak ritkán szólalsz meg a szemre húzott kalap alól, na de akkor hatékonyan "ugat" a Colt-od.

Na, nehogy má' jól érezd magad...:)... szóval lustának tetszik lenni. :(

2017. nov. 30. 19:31
 16/16 sadam87 ***** válasza:

@Pombe

Kösz. És elnézést. Tessék érdekes kérdéseket kiírni, azokra szívesen válaszolok! :P

Egyébként én is szeretem a hasadó élesztős válaszokat! :D

2017. dec. 1. 21:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!