Ha a szintfelület vízszintes helyzetű, és a nehézségi erő függőleges helyzetű, akkor a geoid alak hogy lehet a nehézségi erőnek a nyugalmi tengerszinttel egybeeső szintfelülete?
ugye a Föld alakja nem gömb és nem ellipszoid, hanem geoid.
Az kérdésben leírtakat nem lehet bizonyítani, olyan axióma, mint például 5=5.
tanulsz/tanultál geodéziát kérdező?
"Egyáltalán hogy lehet egy függőleges helyzetű erőnek vízszintes helyzetű bármije is?"
ezt félreértetted, igaz kicsit hülyén fogalmazták meg
Nem tanulok geodéziát, csak olvasgattam a Föld alakjáról, és így kerültem kapcsolatba a geoid fogalommal.
És elég érthetetlen számomra, hogy ez most akkor mit is jelent.
Megköszönném, ha el tudnád mondani egyszerűen ennek a meghatározásnak a jelentését.
A 2 linked két külön dolog:)
Az első a Föld alakját tárgyalja
A második a szintező ill. a teodolitban lévő libellát magyarázza
amúgy ez bonyolult, nekem 1 évig tanították ezt, nem tudom levezetni itt 5 sorban:)
"a Föld elméleti alakja: a nehézségi erő azon szintfelülete, amely a nyugalmi tengerszinttel esik egybe."
próbáld elképzelni, elmagyarázni nem nagyon lehet.
sehogy nem lehet, mondom félreértetted a 2 cikket.
az első és a második linkben a szintfelület 2 külön dolog.
az elsőban a szintfelület a föld, a másodikban a szintfelület a libella felülete.
"A geoid Gauss által megfogalmazott és Johann Benedict Listing által bevezetett geofizikai fogalom, a Föld elméleti alakja: a nehézségi erő azon szintfelülete, amely a nyugalmi tengerszinttel esik egybe."
Első linkből idézem.
Itt a függőleges helyzetű nehézségi erő vízszintes helyzetű szintfelületéről van szó.
Én ezt úgy értelmezem, hogy ha a Föld teljes felszíne víz lenne, és nyugalomban lenne, akkor a víz felülete adja meg pontosan a geoid alakot. Ez nem tökéletes gömb lenne, az egyenetlen tömegeloszlásból adódó, változó gravitációs erők, és a Föld tengelye körüli forgásából adódóan.
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!