Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha a szintfelület vízszintes...

Ha a szintfelület vízszintes helyzetű, és a nehézségi erő függőleges helyzetű, akkor a geoid alak hogy lehet a nehézségi erőnek a nyugalmi tengerszinttel egybeeső szintfelülete?

Figyelt kérdés

[link]

[link]

2010. máj. 31. 21:53
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
Egyáltalán hogy lehet egy függőleges helyzetű erőnek vízszintes helyzetű bármije is?
2010. máj. 31. 21:56
 2/12 anonim ***** válasza:

ugye a Föld alakja nem gömb és nem ellipszoid, hanem geoid.

Az kérdésben leírtakat nem lehet bizonyítani, olyan axióma, mint például 5=5.

tanulsz/tanultál geodéziát kérdező?

2010. máj. 31. 22:06
 3/12 anonim ***** válasza:

"Egyáltalán hogy lehet egy függőleges helyzetű erőnek vízszintes helyzetű bármije is?"

ezt félreértetted, igaz kicsit hülyén fogalmazták meg

2010. máj. 31. 22:12
 4/12 A kérdező kommentje:

Nem tanulok geodéziát, csak olvasgattam a Föld alakjáról, és így kerültem kapcsolatba a geoid fogalommal.

És elég érthetetlen számomra, hogy ez most akkor mit is jelent.

Megköszönném, ha el tudnád mondani egyszerűen ennek a meghatározásnak a jelentését.

2010. máj. 31. 22:20
 5/12 anonim ***** válasza:

A 2 linked két külön dolog:)

Az első a Föld alakját tárgyalja

A második a szintező ill. a teodolitban lévő libellát magyarázza

2010. máj. 31. 22:24
 6/12 anonim ***** válasza:

amúgy ez bonyolult, nekem 1 évig tanították ezt, nem tudom levezetni itt 5 sorban:)

"a Föld elméleti alakja: a nehézségi erő azon szintfelülete, amely a nyugalmi tengerszinttel esik egybe."

próbáld elképzelni, elmagyarázni nem nagyon lehet.

2010. máj. 31. 22:41
 7/12 A kérdező kommentje:
Csak azt nem értem, hogy egy függőleges helyzetű erőnek hogy lehet egy vízszintes helyzetű szintfelülete.
2010. máj. 31. 22:46
 8/12 anonim ***** válasza:

sehogy nem lehet, mondom félreértetted a 2 cikket.

az első és a második linkben a szintfelület 2 külön dolog.

az elsőban a szintfelület a föld, a másodikban a szintfelület a libella felülete.

2010. máj. 31. 22:48
 9/12 A kérdező kommentje:

"A geoid Gauss által megfogalmazott és Johann Benedict Listing által bevezetett geofizikai fogalom, a Föld elméleti alakja: a nehézségi erő azon szintfelülete, amely a nyugalmi tengerszinttel esik egybe."

Első linkből idézem.

Itt a függőleges helyzetű nehézségi erő vízszintes helyzetű szintfelületéről van szó.

2010. jún. 1. 00:20
 10/12 anonim ***** válasza:

Én ezt úgy értelmezem, hogy ha a Föld teljes felszíne víz lenne, és nyugalomban lenne, akkor a víz felülete adja meg pontosan a geoid alakot. Ez nem tökéletes gömb lenne, az egyenetlen tömegeloszlásból adódó, változó gravitációs erők, és a Föld tengelye körüli forgásából adódóan.

maci

2010. jún. 1. 09:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!