A pontosan felettünk látszó csillag abban az irányban van-e, ahol van? És miért?
Talán fuss neki még egyszer az alábbi részletnek: "abban az irányban van-e, ahol van?". Így nincs értelme.
Az, hogy hol látod... Nos, az már más kérdés. Ha pontosan magad fölött látod, akkor a Föld légköréből származó fénytörést nem kell számításba venned, mert a csillagról érkező fénysugár iránya nem változik meg. Viszont fennáll a lehetősége annak, hogy egy másik objektum gravitációs tere elhajlítja a fénysugarat, tehát nem pont ott látod a csillagot, ahol valóban van. Ha nem 90°-ban látod a csillagot, akkor a légkör is megtöri a fényt és máshol látod a csillagot, mint ahol valójában van. Ezt első közelítésben egy plánparalel lemezzel, a Snellius-Descartes törvény felhasználásával tudod modellezni.
Abban az irányban van, amerre van. Ez evidens.
Gondolom azt akartad kérdezni, hogy abban az irányban van-e, amerre látjuk. Ez nem feltétlenül igaz. Sőt, többnyire nem, mivel a fénye megtörik a légkörön. De a angy távolság miatt a különbség elhanyagolható, így nem észlelnéd a különbséget a fennálló helyzet és aközött, ha egyenesen érkezne a fénye.
Az ötödik lovas
"De hát én köztem és a csillag között más közeg van és olyan ami más sűrűségű?"
Parancsolsz?
Közted és a csillag között két különböző közeg van. A világűr ás a Föld légköre. És mivel a Föld légköre sűrűbb, mint a világűr, ezért a két közeg határán megtörik a fény.
Bár ha 90°-ban érkezik, akkor tényleg nem. Ezt elszúrtam. :D
Az ötödik lovas
"Kösz! Én csak annyit tudok hogy a válasz nem. De nem értem hogy miért?"
Pedig már elmagyarázták.
Fénytörés.
Egyrészt a közeghatár miatt, másrészt amiatt, amit már említettek, hogy más testek (pl. bolygók) is meghajlítják a fényt.
Bár ha pont a fejed fölött van, akkor csak az utóbbi érvényesül.
Illetve az is igaz, hogy azt a pillanatot látod, ami akkor volt, amikor elindult a fény, ami akár több milliárd éve is lehetett, tehát az se biztos, hogy az a csillag létezik még, de a fénye még úton van.
Az ötödik lovas
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!