Mit jelent az, hogy a Föld geoid alakú?
a föld alakja olyan labdára hasonlit, amire ráültek.
lapult gömb.
Wiki:
A geoid Gauss által megfogalmazott és Johann Benedict Listing által bevezetett geofizikai fogalom, a Föld elméleti alakja: a nehézségi erő azon szintfelülete, amely a nyugalmi tengerszinttel esik egybe. A világóceánon tehát (nagyjából) azonos a tengerszinttel, a kontinensek alatt pedig helyzete geofizikai és geodéziai mérésekből számítható. A geoid matematikai formájában a Föld alakját szférikus harmonikus sorfejtésként adja meg; újabb és újabb, főleg műholdpályákból meghatározható paraméterek segítségével pontosítható. Az EGM96 modell 360-ad rangú és 360-ad rendű modellként közelíti a geoidot.
A fenti modell azonban matematikailag meglehetősen bonyolult, és sokszor nehezen kezelhető. A geoid (ellentétben például a marsi megfelelőjével, az areoiddal) forgási ellipszoiddal igen jól közelíthető, ezért vetülettani, és más alkalmazásokban ezt a közelítést használják. A közelítést aszerint optimalizálják, hogy a forgási ellipszoidnak az adott alkalmazás szempontjából hol mennyire kell illeszkednie. Az illesztett ellipszoidot a Föld középpontjához képest megadott pozíciójával együtt geodéziai dátumnak nevezzük. Egy ilyen, elterjedten használt, globálisan illeszkedő geodéziai dátum a WGS84, amely tehát a geoid globális közelítése. A geoidnak WGS84 dátumtól való maximális eltérése, a geoidunduláció alig haladja meg a +/-100 métert.
A geoid jelentősége a köznapi életben a tengerszint feletti magasság megadásában van. A GPS-vevők ugyanis alapesetben a magasságot a WGS84 felett értelmezik. Ahhoz, hogy ebből a térképeken is ábrázolt tengerszint feletti magasságot megkaphassuk, a GPS-vevőnek tudnia kell és számításba kell vennie a geoidundulációt. A manapság használatos GPS-vevők már tartalmazzák ezt a korrekciót, így képesek a tengerszint feletti (tehát tulajdonképpen geoid feletti) magasságot is kijelezni.
A Föld alakjának meghatározásában, a műholdak mérési eredményeinek feldolgozásával az 1960-as években Izsák Imre a fiatalon elhunyt matematikus, fizikus, csillagász és égi mechanikus ért el komoly eredményeket.
A Föld egy olyan lapított gömb, amelynek a felszíne nem egyenletes. Értsd: az Egyenlítőnél nagyobb az átmérője, mint a két sarkpont közötti távolság és vannak magasabb pontjai (hegyek) és alacsonyabb pontjai (völgyek). Emiatt egy geometriai formára sem hasonlít, így elnevezték geoidnak, magyarul földszerűnek.
Amúgy álljon itt, hogy a Föld méreteihez képest a gömbtől való eltérés szinte elhanyagolható. Ha a Föld akkora lenne, mint egy ping-pong labda, akkor szabályosabb gömb lenne, mint a ping-pong labda a rajta lévő kis bemélyedések miatt, amik szintén elég kicsik.
Az ötödik lovas
De e kép szerint kidomborodások és mélyedések az óceánok borította részeken is vannak.
Tehát a kidomborodások és mélyedések nem magyarázhatók a hegységekkel...
De egyáltalán hogy lehet az óceán felszíne valahol kidomborodva? Vagy hogy lehet máshol lesüllyedve?
"De e kép szerint kidomborodások és mélyedések az óceánok borította részeken is vannak."
Persze. Az óceán feneke sem sík. Az is ugyanolyan, mint a szárazföld, csak víz borítja. Ezt már egy általános iskolásnak is ellene tudnia.
"Tehát a kidomborodások és mélyedések nem magyarázhatók a hegységekkel..."
Miért nem? A víz alatt nincsenek hegységek?
"De egyáltalán hogy lehet az óceán felszíne valahol kidomborodva? Vagy hogy lehet máshol lesüllyedve?"
Érzékeled, hogy hülyeségeket beszélsz?
Nem az óceán felszíne domborodik ki, hanem a földfelszín.
Mellesleg azt, hogy egyes tengereken magasabban van a felszín, mint másokon, az okozza, hogy a tengerfenék is magasabban van. Vastagabb a földkéreg, így a gravitáció kevésbé hat a vízre, ezét ugyanolyan vastagságú a vízréteg, mint bárhol máshol.
De, mint mondtam, ennek mértéke a Föld méreteihez képest elhanyagolható.
"és ezen látszik, hogy víz nélkül hogyan nézne ki a föld domborzata"
TEgyük hozzá, hogy ez egy erősen felnagyított kép. A szintkülönbségeket egy ilyen közelítésen abszolut nem érzékelnéd valós méretekben.
"Ha van víz, ha nincs, attól még geoid :)"
Már csak azért is, mert a Föld alakjába a vizet nem számolják bele, ahogy a légkört sem.
Az ötödik lovas
"Kedves Ötödik Lovas: Szerintem inkább golflabdára gondoltál :) "
Ja, igen. Golflabda. Bocsi.
"De ilyen hasonlatot még nem hallotta ma geoidra, de nagyon jó"
Csillagász professzorom mondta az ELTÉ-n. :D
Az ötödik lovas
"Mellesleg azt, hogy egyes tengereken magasabban van a felszín, mint másokon, az okozza, hogy a tengerfenék is magasabban van. Vastagabb a földkéreg, így a gravitáció kevésbé hat a vízre, ezét ugyanolyan vastagságú a vízréteg, mint bárhol máshol."
Érzékeled, hogy hülyeségeket beszélsz?
Nem tartottam fontosnak megjegyezni egyébként, hogy tisztában vagyok azzal, hogy az óceánok felszíne alatt is húzódnak hegységek, mivel úgy véltem, hogy ennek ellenkezője senkiben sem merül fel.
A kérdésemben megjegyzett dolog képtelenségével magam is tisztában voltam, de mivel az ábráról ezt olvastam le, így kérdeztem rá.
Az előtted megnyilvánult hozzászóló válasza meg is magyarázta, hogy mit is ábrázol valójában az ábra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!