Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha egyenírányítom a 230 volt...

Ha egyenírányítom a 230 volt AC áramot, ezután veszem a plusz vezetéket, rákötöm egy DC motor egyik sarkára, a másik sarkához hozzákötök egy drótot, amelyet egy földbe vert fém oszlophoz kötök, müködni fog a motor?

Figyelt kérdés
Elvileg kellene,mert jön a 230 volt DC áram amely átfolyik a motoron,mivel a motor másik sarkán a feszültség a földelve van, vagyis nulla, így az áram a motoron keresztül a nulla feszültségű földbe folyik
2017. nov. 13. 17:32
1 2 3 4 5
 31/43 A kérdező kommentje:
Ok.Köszi.de azért nem vagyok annyira bunkó,hogy nyomban ki is próbáljam,épp ezért tudakozódok itt, hogy hogy is van ez.Láthatjátok, hogy csak egy 12 voltos akkumulátor töltővel próbáltam ki, és ezek után amiket írtatok nem fogom kipróbálni 230 volttal.De ha akarnám megtehetném,és nem lenne semmi bajom, (és másnak sem) mert azért van annyi eszem ,hogy védekezzem.Pl azt a 230 voltot sem úgy képzeltem hogy direktben, hanem azelőtt lecsökkentettem volna mondjuk 50 voltra...Na de mindegy.Elhiszem, hogy a földön keresztül az erőmü földelése találkozik az én földelésemmel,habár egy kicsit ez érdekes,hisz a föld olyan nagy ,hogy csodálkozom, hogy az áram nem tud eloszlani benne...Mindegy .elhiszem.De ha az ember nem merne kisérleteni,kockáztatni akkor lehet,hogy a mai napig nem lenne feltalálva a villanyáram, a belső égésű motor, a röntgen, stb, stb.Szerintem akik ehhez hozzájárultak a kezdetekben még annyit sem tudtak elektrodinamikából ,mint én, és lehet őket is párszor megcsípte a villanyáram,megégették magukat,megsebesültek(pl a repülő feltalálása), amig mindent megértettek.És , ha ők is hallgattak volna az olyan nagy tudósokra mint ti, akik folyton lebunkózták volna, akkor ma ti nem tudnátok az összefüggéseket az elektrodinamikában...Szerencsére elengedték a fülük mellett a bunkózást, a kicsinyhitüséget, és ma már az ők munkájuk után ti tudjátok a nagy összefüggéseket, és le tudtok bunkózni másokat, ha ők nem tudják...Mindenesetre nem haragszom rátok, biztos nektek is annak idején a tanárotok, mesteretek, szüleitek ugyanezt mondták , mint most ti nekem...
2017. nov. 14. 11:34
 32/43 Wadmalac ***** válasza:
100%

"De ha az ember nem merne kisérleteni,kockáztatni akkor lehet,hogy a mai napig nem lenne feltalálva a villanyáram, a belső égésű motor, a röntgen, stb, stb."

Igen. Csak ilyen kísérletezésbe kutatók ismeretlen területen mennek bele, új felfedezések érdekében, nem tökéletesen ismert törvényekkel, műszaki háttérrel és jól ismert veszélyekkel már teljesen megismert területen kísérleteznek értelmes cél nélkül.

Amit csinálsz, olyan, mint azon gondolkodni, hogy színuszhullámban, majd lóugrásban rohangálsz az aknamezőn, hátha valamelyiket jobban túléled, miközben megtanulhatnád a térképet, hol vannak az aknák, mert már minden szakirányú tanult ember tudja.

Ez nem kísérletezés, ez hazardírozás.

És nem mellesleg, a 12 voltos táp, akku is jócskán elég egy leégett házhoz vagy égési sérüléshez, legrosszabb esetben halálhoz is.

Arról is össze lehet rakni olyan áramkört, ami agyonver.

2017. nov. 14. 11:50
 33/43 anonim ***** válasza:
79%
Kérdező, neked alapvetően fogalmad sincs arról amiről beszélsz. Egyszerűen hülye vagy mint a tök. A föld vezeti valameilyen szinten az áramot ezt el kell fogadni, a talajvíz mégjobban (ezt is el kell fogadni), a másik vascsöves kérdsednél valaki írta is a VESZ-t annak nézz utána. Technikailag mivel elég nagy kiterjedésű, és ezen mozgunk használjuk viszonyítási felületként, ezért az erőműnél, az utca végén lévő transzformátornál, de még ott is ahol a házadba / telkedbe belép a feszültség a PEN vezetőt egy ún. földelő szondával "leföldelik" azaz belevernek egy vasrúdat a talajba és ehhez hozzá kötik a hálózat PEN (null) pontját. Mivel ez a csillagpontja a hálózatnak ezért az áramkör záródik. Tehát az utcai trafótól elindul a fázis a fázisvezetőn végig az utcán, a villanyórádnál bemegy a házadba, onnan el a fogyasztóig, majd a fogyasztóról már nullának nevezve a null vezetéken el az óráig, ott egyesül a PEN-el és itt is le van földelve majd a PEN vezetőn vissza a trafóig. Ha PEN vezető megszakad akkor is tud záródni mert az óránál is, meg a trafónál is le van földelve, de lényegesen nagyobb lesz az ellenállása mint a PEN vezetőn, így nagyobb a feszültség esése is. Azaz nem 230V lesz a fogyasztón hanem lényegesen kevesebb. Ha ez nem képes az agyadba bemenni akkor inkább huzogassad a bőrt a hengeres részeden, mert az való neked (ugyis élvezed, mert azért írod ezt a sok zöldséget). Ami "kísérletet" csináltál a 12V-os akksi töltöddel az azért nem stimmel, mert az akksi töltő egyik kivezetését szintén le kellett volna földeljed, azaz ha leversz egy jó nagy vasrudat a kert egyik végébe, ahhoz hozzá kötöd az akksi töltőd - kivezetését és a telek másik végébe leversz egy másik vasrudat és a 2. vasrúd és az akksi töltő + közé teszel egy fogyasztót 3-4 V feszültség lesz rajta és talán egy LED még világítani is tud vele. De inkább ezzel ne kísérletezz olvasd el a vonatkozó szabványokat és műszak doksikat amiben ezek nagyon szépen le vannak írva. És vegyél vissza az arcodból mert valaki bele fog lépni. Kis bunkócska.
2017. nov. 14. 13:39
 34/43 A kérdező kommentje:
Nem értem miért kellene visszavegyek az arcomból?Én csak kérdezek,hogy megértsek valamit...Te meg mindjárt támadod az embert.
2017. nov. 14. 18:10
 35/43 A kérdező kommentje:
Úgy viselkedel egy pár hasonszőrű társaddal mintha te fedezted volna fel a fizikai törvényeket,a világ müködésének titkos dolgait,pedig csak volt szerencséd bemagolni fizikai könyvekből,mert egyéb szakterületekhez nem volt affinitásod.Nekem most is minden tiszteletem azoké ,akik nem kimélték testi épségüket sem azért, hogy felfedezzék ezeket a dolgokat az emberiség fejlődésének előmozdítása érdekében.Te meg jössz a mások által felfedezett tudással és ki akarsz oktatni mindenkit aki még nem tud annyit mint te.Mondd meg őszintén életedben fedeztél-e fel valami érdemlegeset?Mert én igen,csak itt most nem mondom el,hogy mit.
2017. nov. 14. 19:05
 36/43 anonim ***** válasza:

Kérdező, itt több dolgot is valahogy rosszul fogsz fel.

Az első az, hogy itt TE kérsz szívességet, más pedig ingyen, a szabad idejében dolgozik neked, hogy válaszolhasson.

Az a minimum, hogy udvarias és hálás vagy.

A másik pedig az, hogy ha te itt lópokrócot játszol, akkor a normális emberek nem fognak neked válaszolni, csak a trollok.

Velük szeretnél beszélgetni?

Olyan szinten nem ismered a villanytant, hogy minden hozzáértőnek a haja égnek áll tőle.

Tiszta szerencséd, hogy nem próbáltad ki, amit írtál, mert már halott lennél.

Ezt próbáljuk neked magyarázni - és azt, hogy addig, amíg legalább egy évet nem tanulsz ebben a témakörben, HOZZÁ NE NYÚLJ SEMMIHEZ!

Így érthető?

2017. nov. 14. 19:12
 37/43 A kérdező kommentje:
Utolsó,köszi.Te legalább nem bunkózod az embert.Igazad van sokat kellene tanuljak.Én csak feltettem egy kérdést,mert egyszerűen kiment a fejemből,hogy tényleg a villanypóznák ,transzformátorok is vannak földelve itt,ott.Ezt valahogy nem vettem figyelembe,mert ha igen akkor nem tettem volna fel a kérdést.De ha erre a figyelmemet már az első válaszokban felhívta volna valaki,akkor nem fajult volna el idáig a vita.De ha teszem fel nem lenne földelve sem a generátor, sem a transzformátor,akkor hogyan müködne a valóságban az amit kérdeztem?Amúgy , igaz tényleg vannak jó válaszok és hasznosak is leszámítva egy párat és ha nem veszem figyelembe a bunkózást.De kérdem én ez az oldal nem azért van,hogy az aki nem tud valamit az kérdezzen,hogy megtudja?Mert ha tudnánk mindent, akkor meg mi értelme lenne egy ilyen oldalnak?
2017. nov. 14. 19:23
 38/43 anonim ***** válasza:

Sajnos nem mindenki türelmes - de neked, mint kérdezőnek, mindig türelmesnek kell lenned.

Ha veszel egy teljesen földfüggetlen áramforrást (mondjuk egy napelemet), és az egyik pólust földeled, azon megindul egy áram, ami azért van, mert a töltéssűrűség különbözik.

Ez az áram mondjuk egy ezredmásodpercig tart.

Utána pedig azért fog folyni egy nagyon-nagyon picike áram, mert a napelem szigetelése nem tökéletes, és valami óriási ellenálláson keresztül azért mégiscsak le van vezetve a földre... még akkor is, ha a levegőben lebeg.

2017. nov. 14. 19:44
 39/43 A kérdező kommentje:
Köszi.De miért csak olyan kevés ideig fog folyni nagyobb áram?Olyan hamar kiegyenlítődik feszültség a napelem és a föld között?
2017. nov. 14. 19:52
 40/43 anonim ***** válasza:

Ez a kapacitástól függ.

A napelem kapacitása nagyon kicsi, az nem kondenzátornak készül.

Ha kiment (vagy bement) az a kevés töltés, akkora lesz a feszültség a napelem meg a föld között, ami pont megállítja a többi töltést.

2017. nov. 14. 19:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!