Ecetsav a gyomorban bazikus, vagy savas kemhatasu?
Nagyon érdekes kérdés! Egyrészt kifejteném a saját álláspontomat, másrészt hozzászólnék pár korábbi válaszhoz.
Én is azon az állásponton vagyok, hogy növeli a gyomor pH-ját (azaz csökkenti annak savasságát) de nem (legalábbis nem elsősorban) amiatt, amit előttem írtak. Ugyanis ha nem tiszta ecetet ("jégecetet") fogyaszt, hanem ecetsav-oldatot (mint pl. a kérdésben említett almaecet), akkor ezzel megnöveli a gyomorban levő oldat térfogatát, miközben a sósav tartalma nem változik, így az oldat sósav koncentrációja csökken, azaz a pH növekszik.
Hasonló módon minden étel-ital bevitel közvetlenül csökkenti a gyomor savasságát, igaz az étel szaga, fogyasztása, illetve a gyomorba jutó aminosavak hatására fokozódik a gyomorsav termelés, szóval igazából ez sem ilyen egyszerű (de ez utóbbi ecetsavoldat esetén valószínűleg nem áll fenn).
Alapvetően igaz amit írsz, de egyrészt azt se felejtsük el, amit az első válaszoló ír, tehát az ecetsav molekulák csak nagyon kis része disszociál egy étkezési célú ecetsav oldatban. Így ennek a hatása várhatóan nem lesz túl jelentős.
Másrészt egy 1 M-os (kb. 6 tömeg %-os) ecetsavoldat pH-ja kb. 2,4.
A gyomor pH-ját leggyakrabban 2-ek szokták venni, de valójában tágabb határok, kb. 1-3-as pH között változhat. (De elég változó adatokat szoktak írni.)
Amit írsz (az egyenlet balra tolódik el), csak akkor igaz, ha az ecetsavoldat pH-ja nagyobb a gyomorsavénál. Azonban a fentiek alapján elvileg az is előfordulhat, hogy egy töményebb étkezési ecet pH-ja épp valamivel kisebb a gyomorénál a fogyasztás esetén, és így (kis mennyiség bevitele esetén, amikor a térfogatváltozás nem számít) lehetséges, hogy minimálisan savasíthatja a gyomrot.
#4/#5 (EagleHUN)
Mint az 5. válaszban írod, az ecetsav kondenzációval koenzimA-hz kapcsolódik (ATP igényes folyamat), és a képződő acetil-CoA belép a citromsavciklusba.
"Ami viszont annak ellenére hogy "sav" a teljes reakciófolyamat/reakcióegyenlet végeredményét tekintve bázikus azaz lúgos kémhatású."
Ezt nem tudom, honnan veszed. A citromsavciklusban a szén-atomok szén-dioxidba kerülnek, a hidrogénatomok pedig szállítómolekulákra, és aztán a terminális oxidációban vízzé oxidálódnak. A víz amfoter, a szén-dioxid pedig vízben szénsavat képez, azaz enyhén savasabb kémhatást okoz, ami a légzés szempontjából fontos.
Egyébként az ecetsav metabolizmusa nem a gyomorban történik, így várhatóan annak kémhatását sem befolyásolja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!