Miyen jó könyvet tudnátok ajánlani fizikával kapcsolatban?
Nagyon szeretem a fizikát és lassan a végére érek egy fizikával kapcsolatos könyvnek,amiből rengeteg dolgot tudtam meg. Az lenne a kérdésem,hogy mit ajánlanátok következőnek.
Ha a könyv egy kicsit eltolódik az absztrakció felé az sem baj. Válaszokat előre is köszönöm! 13/F
Kedves kérdező! Nehéz dolgot kérsz, mert még nincs kellő matematikai, fizikai alap a "szárazabb" fizikai témájú könyvek megértéséhez. Ugyanakkor a fizika és általában a világ működésének megértéséhez nagyon hasznosak a fizikatörténeti könyvek, mert bemutatják azt az utat, ahogyan az emberiség eljutott (sokszor sok kacskaringóval) egy-egy probléma megoldásához, jelenség magyarázatához. Hogy miért jó ezt az utat végigjárni neked is? Nos, a világ megismeréséhez alapvetően egy kételkedő hozzáállás szükséges, amikor a látszólag helyes, vagy az addig tekintélyelvvel magyarázott dolgokban valaki elkezd kételkedni és a többieket meggyőzni egy másik lehetséges magyarázatról. Ezek elképesztően hasznos tapasztalatok, mert megérted, hogy a tudomány milyen játékszabályok szerint működik, mit tekinthetünk bizonyításnak, egyáltalán hogyan kell helyesen megfogalmazni egy tudományos kérdést.
Szóval én mégis mondjuk Asimov idézett művét ajánlanám folytatásnak.
Hát most érdekességeket akarsz csemegézni, vagy a fizikát tanulmányoznád?
Egy igen egyszerű, mondhatnám földhözragadt megközelítésű mű Szalay: Fizika című könyve, középiskolásoknak készült vagy 50 éve, olyan sok matematikai igény nincs benne.
Bár, ami a fizikai jelenségek megtapasztalását illeti, akár elkezdheted olvasni Budó: Kísérleti fizika című háromkötetes művét (a tankönyvtárban megtalálható a neten), mivel kísérleti fizika, ezért minden témát azzal kezd, mit láttak, hallottak, éreztek a kíváncsi tudósok a történelem folyamán. A matematikai levezetések felét meg átugrod.
Utolsó vagyok:
Mai fejjel olvasmányos, de roppant érdekes, de nem annyira Fizika:
-John Gribbin "Számolás kvantummacskákkal"
Michio Kaku Fizikus ismeretterjesztő könyvei. Wikipédián fent van miket írt. (Rengeteg Magyarnyelvű videó is van.)
Jim Al-Khalili Fizikus könyvei.
(Rengeteg Magyarnyelvű videó is van.)
Igen, epp ezt azkartam mondani, videok nem erdekelmek? Pld:
Kvantummechanika 1/4: https://www.youtube.com/watch?v=6ic3hzYJ1EE&t=22s
https://www.youtube.com/watch?v=kMhfQHBANNA
https://www.youtube.com/watch?v=SF3vIuaeYoY
Es meg rengeteg van!
Joanne Baker: 50 fogalom, amit ismerned kell
Holics László: Fizika
Marx György: Atommagközelben
Litz József et al.: Fizika I-III
Michael Brooks: Nagy kérdések - fizika
Nagy Károly: Elektrodinamika
Gulyás et al.: Ennyit kellene tudnod fizikából
George Gamow: Fizika
Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete
L. D. Landau, A.I. Kitajgorodszkij: Fizika mindenkinek I-II.
A két kiváló szovjet tudós művét ajánlom, illetve Öveges professzor összes könyvét!
...és még itt is találsz bőven irodalmat:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!