A különböző égitesteknek hogyan állapítják meg, melyik az északi vagy akár a déli sarka?
Tudom, hogy ez egy definíciós kérdés, mivel olyan égitestekre is megállapítják, amelyeknek nincs is mágneses mezeje.
Azt a naprendszerben lévő égitestekre még el tudom képzelni, hogy a fősíkhoz képest a Földhöz viszonyítják. De már itt is vannak retrográd illetve a fősíkhoz közel eső forgástengelyű égitestek. Nem beszélve a precesszióról.
Tudtommal az ökölszabály az, hogy az az északi pólus, ahonnan nézve a forgásirány pozitív (órajárással ellentétes).
A keringésekre is származtatjuk ezt, a Naprendszerben az ekliptika északi oldalának azt az oldalt nevezzük, amelyikről nézve a naprendszeri égitestek túlnyomó többsége pozitív keringési irányú.
Azt hiszem, keringési irányban csak egy-két hold (meg persze egyes üstökösök, kisbolygók) kivétel, forgásirányban meg csak a Vénusz és Uránusz.
"Szerintem a Föld a viszonyítási alap."
Igen, végül is ezt térképeztük be először, így ez lett továbbterjesztve a többi égitestre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!