Egy mágnesnek hogy lehet megállapítani hogy melyik az északi fele? Egy kör alakú mágnesnél is van északi és déli oldal?
> „Egy mágnesnek hogy lehet megállapítani hogy melyik az északi fele?”
Ha van egy másik mágnes, aminek az északi és déli oldala ismert, akkor ezt kell közel vinni a kérdéses mágneshez. Az ismert mágnes északi oldala az ismeretlen déli oldalát fogja vonzani.
> „Egy kör alakú mágnesnél is van északi és déli oldal?”
Igen, például a Földnek is van északi és déli sarka, hiába gömb alakú. (Apropó: ezek szerint általában a talpad alatt is van egy nagy mágnes, aminek tudod, hogy hol az északi és déli oldala.)
A gyűrű mágnesnek valószínű tengelyirányban vannak, de az Sem biztos.
Teheted hungarocelre, azt meg egy lavór vízbe, és itányba fog állni.
Ezek szerint csak más mágnes terében tudható meg a polaritás?
Mondjuk az indukált feszültség iránya nem függ a polaritástól? Mert azzal más mágnes nélkül is megállapítható lenne.
Működik ez is, csak ehhez mágnes helyett tekercs és voltmérő kell, de másik mágneses tér tényleg nem. De jogos válasz, és nekem tetszik az ötlet is. (Amúgy a voltmérőben talán szokott lenni mágnes, de hirtelen nem tudom… Ma már sokféle van.)
Még az is jó, ha „elektromágnest” csinálsz, tehát például egy vezető terében nézed, hogy merre áll be a mágnes. Ehhez elég egy drót és egy elem is (ha elég kicsi és könnyen forgó mágnesed van).
<kötekedés on>
A Föld nem gömb alakú, hanem geoid.
</kötekedés off>
"Amúgy a voltmérőben talán szokott lenni mágnes"
Jó, akkor legyen egy LED. :))
"Jó, akkor legyen egy LED. :))"
Igen, a leden meg folyik áram. (tudom a voltmérőn is, de jóval kisebb)
És az indukció törvénye alapján milyen irányban folyik az áram? Hogy olyan mágneses teret gerjesszen, ami a mágnes terének változását ellensúlyozni próbálja. Tehát itt elektromásnes van.:))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!