Miért neveznek sok 300 m alatti kiemelkedést hegynek?
Én úgy tudom hivatalosan 500 m lehet egy kiemelkedést középhegységnek nevezni, 1500 m-től magashegységnek.
Mégis ezeket is hegynek nevezik:
Ság-Hegy: 279 m
Gellérthegy: 235 m
Az elnevezéseket gyakorta nem holmi "tudományos bizottság" hozza, hanem a környék lakói. ők ilyen esetekben nem vizsgálják meg a vonatkozó szabályokat.
Az elnevezések döntő többségében hagyományokon alapulnak. Külön vizsgálható minden név kialakulása.
Adalék: Minden relatív. A Himalája környékén 3000 m nem is számít "kiemelkedésnek". Az csak úgy van. Az Alföldön egy vakondtúrás is kiemelkedés. És neve van.
Lehet, hogy ez a legalacsonyabb hegy?
Rengeteg község van az országban, aminek a nevében szerepel a "város" szó, pedig faluk vagy nagyközségek.
Sok helyen hallottam más "kiserdónek" nevezni egy tucatnyi fa csoportját.
A régi elnevezésekben nem volt szigorú mérethatár, csupán a környezetükhöz képest valamiylen "nagyobb mértékű" tulajdonság indikálta a nevet.
Az Alföld közepén enyhe túlzással egy szemétdomb is hegy, három fa is erdő.
"Az elnevezéseket gyakorta nem holmi "tudományos bizottság" hozza"
Hozzátenném, hogy a kérdező által leírt állítást se tudományos bizottság hozza, hanem kb. az általános iskolai földrajztanárok egylete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!