Nektek nem furcsa, hogy olyan hatalmas szárazföldi területeket is szigetnek neveznek, mint pl a Csallóköz vagy a Szigetköz?
Mert pl. a Margitsziget az tényleg sziget. Rendben, a Csallóközt és a Szigetközt is minden oldalról víz veszi körül, de ezek már olyan hatalmas területek és csak az egyik oldalról határolja őket olyan hatalmas folyam, mint a Duna.
Hiszen a Mosoni-Duna és a Vág-Duna csak kis folyócskák.
Elárulom neked, Nagy-Britannia is egy sziget. és csak egy kis Csatorna választja el a szárazföldtől. :-)
Az olyan szárazföldeket, amelyeket víz vesz körül szigeteknek (szélsőséges esetben kontinenseknek) nevezzük, függetlenül attól, hogy mekkora a körülvevő víz mennyisége.
Persze azért egy megkötés van, hogy a víz szintén földrajzi tárgy legyen, tehát ha 20 részeg haverommal körbevizelem az erdészházat, attól az még nem lesz sziget... :-DD
Pedro
Hát azért én a La Manche-ot mindennek nevezném, csak nem kis csatornának.:)
Értelemszerűen itt a tengerrel körülvett területek nem számítanak, én az olyan szigetekre értettem a kérdést, ami egy kontinensen található.
Azért is írtam nagy kezdőbetűvel :-D
A szárazföldi szigetekre is ez érvényes. Azok a földrajzi képződmények a szigetek, amelyeket olyan vizek vesznek körül, amelyek szintén földrajzi képződménynek számítanak. És ez független a földterület valamint a víz nagyságától, azaz akár egy kis patak is keríthet el hatalmas szigetet.
De egy vízelvezető csatorna már nem, mert az nem földrajzi tárgy, hanem technikai műtárgy.
Pedro
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!