Ha igaz az is, hogy a téridő természete az ősrobbanáshoz közel más volt, hogyan jelenthetjük ki azt, hogy a "Nagy Bumm" 13,8 milliárd éve volt?
Ha igaz az, hogy a tér-idő egy változó, relatív létező - pl. a gravitációval rendelkező testek görbítik azt;
ha igaz az is, hogy a téridő természete az ősrobbanáshoz közel más volt, hogyan jelenthetjük ki azt, hogy a "Nagy Bumm" 13,8 milliárd éve volt??
Jó kérdés. A válasz itt, az első hozzászólásban olvasható:
Sehol sem találom. Beleértve a kérdezgetős odalakat, a google találatait, de még 1 fizikai fizika könyvet is felcsaptam :0 (universum age, cosmic time, főleg ezekre keresgéltem)
Se definíciót, se laikusoknak leírást, se semmit.
Mindenesetre valamiért azt hiszem hogy a CMB sajátidejét értik alatta (de fogalmam sincs, miért hiszem ezt).
Olyanra is emlékszem, hogy a galaxisok sajátidejét is érthetjük ez alatt, de szerintem az nem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amiket elvárna az ember egy kozmikus időtől.
Leginkább azt hiszem, hogy a felírt modellekben adódik egy valamilyen időkoordináta, és azt használják. Mindenesetre modell nélkül, belülről nagyon nehéz definiálni bármiféle időt.
"Az idő nem ugyanúgy telik különböző megfigyelőknek"
Az eltérés erős gravitációnál lehetséges vagy nagy sebességnél.
Előbbi a fekete lyukban van, utóbbi sehol. Az egész világban kb. ugyanaz az idő, ha nyugton maradsz és nem mész rossz helyre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!