Létrejön magától gázáramlás egy változó átmérőlyű fém csőben amelynek mindkét oldala nyitott de csak az egyik oldala van melegítve?
Ha igen, akkor mi az összefüggés neve, illetve hogy hívják a jelenséget?
2010. máj. 29. 22:45
1/8 A kérdező kommentje:
átmérőjű - bocsesz..
2010. máj. 29. 22:46
2/8 Silber válasza:
Nem tanultam áramlástant, de józan paraszti ésszel: A csőben található nyomás normál hőmérsékleten megegyezik a környezet hőmérsékletével, valamint a nyomás is (mivel nyílt rendszer). Ha az egyik oldalát elkezded melegíteni, akkor az azon részen található levegő elkezdi átvenni a hőemelkedést. Ennek hatására kitágul, nagyobb lesz a térfogata. Mivel mind jobb-és baloldalról is ugyanakkora a nyomás, így mind a környezet, mind a cső belseje felé megtörténik az anyagáramlás. A jelenség neve hőtágulás. Lényege, hogy hőmérsékletnövekedés hatására az anyagot alkotó atomok/molekulák nagyobb mértékben kezdenek rezegni, ezzel nő a térfogatuk (ellökdösik egymást maguktól).
2010. máj. 29. 23:01
3/8 A kérdező kommentje:
Ok, de kihagyod a rendszerből a csőátmérő változását, a szükülést, illetve hogy a levegő térfogata sokkal nagyobb mértékben változik melegítésre mint a csőé..
A kérdés még mindíg nyitott..
2010. máj. 30. 00:36
4/8 kicsigman válasza:
Heló Szerintem a kérdéseddel valami baj van. Milyen gázáramlást akarsz elérni? Valami olyasmire gondolsz mint a Fau 1-es rakétánál? Magától nem fog gázáramlás létrejönni valamilyen külső hatás is kellene hozzá. Nem fog az egyik irányból beszívni a másik irányba kifújni.Végülis ugyanolyan gázáramlás lesz benne mintha egy szimpla csövet melegítenél bárhol egyébként a különböző átmérőjű sokfajta lehet. Lehet mindkét oldala szűk középen vastag stb. A gáz arra fog haladni amerre a legkisebb ellenállás van ugyanúgy mint az áramnál ahol szűk a cső ott lassabban halad ahol vastag ott gyorsabban.
2010. jún. 1. 13:44
5/8 A kérdező kommentje:
Egy hűtés rendszeren agyalok, amely önmagát hűti a létrehozott gázáramlással amely úgy fokozódna ahogy növekszik a hőmérséklet..
Rájöttem hogy szükséges lenne a dologhoz egyirányba áteresztő szelepek használata is..
a Többi még csak elmélet...
2010. jún. 1. 19:30
6/8 kicsigman válasza:
Helo, előző vagyok mármint nem te hanem az előtted lévő.
Na szóval ha írsz privátba küldj egy képet/tervet hogy hogyan képzeled el, azt majd ha van jó ötletem akkor visszaírok.
2010. jún. 12. 22:15
7/8 A kérdező kommentje:
Még nincs terv, csak elméleti kutatómunka :D
De az is elég gyerekcipőben...
Nincs most sok időm erre :)
2010. jún. 13. 00:47
8/8 A kérdező kommentje:
Könnyen lehet, hogy majd belebotlok valahol valami olyan fizikai törvénybe ami ennek a megvalósíthatóságát eleve kizárja :D:D:D
Lényegében ennek felderítésére is irányult volna a kérdés..
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!