Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hőtáguláshoz és gázáramláshoz...

Hőtáguláshoz és gázáramláshoz ért vki?

Figyelt kérdés

Létrejön magától gázáramlás egy változó átmérőlyű fém csőben amelynek mindkét oldala nyitott de csak az egyik oldala van melegítve?

Ha igen, akkor mi az összefüggés neve, illetve hogy hívják a jelenséget?

2010. máj. 29. 22:45
 1/8 A kérdező kommentje:
átmérőjű - bocsesz..
2010. máj. 29. 22:46
 2/8 Silber ***** válasza:
Nem tanultam áramlástant, de józan paraszti ésszel: A csőben található nyomás normál hőmérsékleten megegyezik a környezet hőmérsékletével, valamint a nyomás is (mivel nyílt rendszer). Ha az egyik oldalát elkezded melegíteni, akkor az azon részen található levegő elkezdi átvenni a hőemelkedést. Ennek hatására kitágul, nagyobb lesz a térfogata. Mivel mind jobb-és baloldalról is ugyanakkora a nyomás, így mind a környezet, mind a cső belseje felé megtörténik az anyagáramlás. A jelenség neve hőtágulás. Lényege, hogy hőmérsékletnövekedés hatására az anyagot alkotó atomok/molekulák nagyobb mértékben kezdenek rezegni, ezzel nő a térfogatuk (ellökdösik egymást maguktól).
2010. máj. 29. 23:01
 3/8 A kérdező kommentje:

Ok, de kihagyod a rendszerből a csőátmérő változását, a szükülést, illetve hogy a levegő térfogata sokkal nagyobb mértékben változik melegítésre mint a csőé..

A kérdés még mindíg nyitott..

2010. máj. 30. 00:36
 4/8 kicsigman ***** válasza:
Heló Szerintem a kérdéseddel valami baj van. Milyen gázáramlást akarsz elérni? Valami olyasmire gondolsz mint a Fau 1-es rakétánál? Magától nem fog gázáramlás létrejönni valamilyen külső hatás is kellene hozzá. Nem fog az egyik irányból beszívni a másik irányba kifújni.Végülis ugyanolyan gázáramlás lesz benne mintha egy szimpla csövet melegítenél bárhol egyébként a különböző átmérőjű sokfajta lehet. Lehet mindkét oldala szűk középen vastag stb. A gáz arra fog haladni amerre a legkisebb ellenállás van ugyanúgy mint az áramnál ahol szűk a cső ott lassabban halad ahol vastag ott gyorsabban.
2010. jún. 1. 13:44
 5/8 A kérdező kommentje:

Egy hűtés rendszeren agyalok, amely önmagát hűti a létrehozott gázáramlással amely úgy fokozódna ahogy növekszik a hőmérséklet..

Rájöttem hogy szükséges lenne a dologhoz egyirányba áteresztő szelepek használata is..

a Többi még csak elmélet...

2010. jún. 1. 19:30
 6/8 kicsigman ***** válasza:

Helo, előző vagyok mármint nem te hanem az előtted lévő.

Na szóval ha írsz privátba küldj egy képet/tervet hogy hogyan képzeled el, azt majd ha van jó ötletem akkor visszaírok.

2010. jún. 12. 22:15
 7/8 A kérdező kommentje:

Még nincs terv, csak elméleti kutatómunka :D

De az is elég gyerekcipőben...

Nincs most sok időm erre :)

2010. jún. 13. 00:47
 8/8 A kérdező kommentje:

Könnyen lehet, hogy majd belebotlok valahol valami olyan fizikai törvénybe ami ennek a megvalósíthatóságát eleve kizárja :D:D:D

Lényegében ennek felderítésére is irányult volna a kérdés..

2010. jún. 13. 00:50

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!