Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha vasat reagáltatunk klórral...

Ha vasat reagáltatunk klórral illetve sósavval más-más terméket kapunk. Miért?

Figyelt kérdés
Tudom hogy ha klórral akkor FeCl3 és ha sósavval akkor FeCl2. De mi ennek az oka?

2017. okt. 12. 12:25
 1/3 anonim ***** válasza:
Cl oxidációs számait nézd meg. FeCl2-ben, FeCl3-ban és HCl-ben mind -1. Cl2-ben viszont 0. Vagyis a Cl2 oxidáló szer is. Így a vasnak az oxidáltabb formája keletkezik.
2017. okt. 12. 14:47
 2/3 anonim ***** válasza:

Szeretném kiegészíteni #1 válaszát, ami helyes.

Az elemi klórnak rendkívüli az oxidáló ereje (nálánál már csak az elemi fluoré nagyobb), így a vasat fölhúzza +3 oxidációfokra.

Vizes közegben, azaz hidratált állapotban (vízmolekulákkal körülvetten) gyengyül a klór (pontosabban itt már kloridionnak nevezzük) eme oxidáló ereje, így +2 oxidáció fokig tudja a vasat fölhúzni.

2017. okt. 13. 10:41
 3/3 anonim ***** válasza:

"Vizes közegben, azaz hidratált állapotban (vízmolekulákkal körülvetten) gyengyül a klór (pontosabban itt már kloridionnak nevezzük) eme oxidáló ereje, így +2 oxidáció fokig tudja a vasat fölhúzni."

Hülyeséget írtam bocsánat, már régen voltam itt és kiestem a gyakorlatból.

Arról van szó, hogy HCl esetében belép egy új játékos, ami a H+ hidrogén ion, amit az Fe vas (negatívabb standard-potenciálját illetően) elemi hidrogéné redukál, ezzel együtt kétértékű, +2-es vas keletkezik, mert a H+ ion oxidáló ereje kevés ahhoz, hogy +3-ig húzza.

(Levegő oxigénje azonban tovább tudja húzni a vasat fölfelé, ezért van az, hogy az FeCl2 zöld színú oldat levegőn besárgul FeCl3 oldattá.)

2017. okt. 13. 11:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!