Ha valamit nagyon lehűtenek, miért könnyebb, és miért lehet könnyebben eltörni?
Ha egy alapból nem törékeny tárgyat nagyon lefagyasztanak, vagy akár egy ember karját, akkor valóban szét lehet törni hogy darabokra hulljon?
És ha igen miért van ez?
Az első válaszoló téved, jelentősen kisebb munkával törhetőek el az anyagok alkalmasan hideg állapontban.
Hogy ez a hideg mekkora, az nagyon sok dolog függvénye.
meghatározó az anyagok szerkezete, és molekuláinak vagy molekula önnállóan mozgó részének "szegmenseknek" a mozgékonysága.
Müanyagoknál (nagy mólsúlyú polimereknél) az úgynevezett üvegesedési hőmérséklet alatt lényegesen kisebb munkával törhető el az anyag mint felette.
Fémeknél, kristályos anyagoknál a rácshibák és csúszósíkok számától és mozgékonyságától (ami szintén hőmérsékletfüggő, de lényegesen más mechanizmusú mint a polimerek esetében) szintén van átmeneti hőmérséklet, amit Ttkv val szokás jelölni, ami alatt a fajlagos ütőmunka értéke lecsökken.
üveges, amorf kis mólsúlyú fázisú anyagoknál nem figyelhető meg ilyen jelenség pl: üveg
Az erre szolgáló anyagvizsgáló gép a Charpy féle ingás törőkalapács és ütőmunka vizsgálat.
A vizsgálatról részletesen itt:
Amit még érdekességképp hozzátennék:
A vizsgálat során sok kísérletből meghatározott ttkv hőmérséklet akár 200 cfok is lehet olyan acélnál, ami neutronsugárzásnak van kitéve. (reaktortartályok öregedése) vagyis úgy törik az acél mint az üveg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!