Miért oldódik könnyebben a kakaópor meleg tejben, mint hidegben?
Én úgy tudom h a magasabb rezgésszám.
De ez mindennel így van.
A hőmérséklet tulajdonképpen a részecskék véletlenszerű mozgása, csak a testünk egész másként értelmezi. Ha egy testnek magasabb a hőmérséklete, akkor növekszik egy test részecskéinek átlagos sebessége.
Mivel a tej részecskéi folyamatosan és véletlenszerűen mozognak, gyakran neki fognak ütközni a tejbe helyezett kakaópornak. Ha pedig magasabb a tej hőmérséklete, a részecskéi többször, és gyorsabban ütköznek neki a kakaópornak, így gyorsabban oldódnak fel.
Ha érdekel bővebben a téma, pl. Brown-mozgás néven találsz róla még anyagot, de ha van kérdésed, (talán) én is tudok még válaszolni.
A kakaópor felülete meglehetősen nagyenergiájú felület. a finom szemcsék közt sok a levegő is, ami a folyadékfázissal gátolja az érintést.
Figyeljük meg, a kakaópor - amíg egyben van ahogy a tejbe dobjuk- úszik a víz felszinén.
Magában a kérdésen is pontosítanék, mert a kakaópor bizony nem "oldódik" hanem diszpergálódik és szuszpenziót képez. (hogy pontosabb legyek egy zsír emulzióban, ez a tej)
A kérdésre sok szempontot mérlegelve talán a következő két hatást látom legvalószínűbb magyarázatnak:
1., magasabb hőmérsékleten a kakaószemcsék közé szorult levegő kitágul, és fellazítja az összetapadt porszemcséket, és így gyorsabban porladnak szét a szemcsék.
2., magasabb hőmérsékleten a tej(víz zsír emulzió) viszkozitása kisebb, így az alapvetően hidrofób felülettel (kakaópor szemcsék) érintkezve könnyebben nedvesítik azt.
Ami a Brown-mozgást illeti, ennek is nagy jelentősége van, abban, hogy a kakaószemcsék felületén lévő zsírmolekulák hosszú apoláros "farka" (a fej a poláros funkciós csoport) közé a tejben levő zsírmolekulák illeszkedő orientációját létrehozzák. Ez a tulajdonképpeni nedvesítés és a hőmérséklet növelése segíti ez a folyamatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!