A meleg vagy a hideg víz folyik le gyorsabban a kádban?
és miért?
Zuhanyoztam és pont eszembe jutott ez a kérdés, gondoltam megkérdezem tőletek, valaki biztos tud valami tudományos választ erre :D szemmel a hideg gyorsabbnak tűnt, de lehet hülyeség :D
Szerintem a meleg víz gyorsabban, mert a víznek ugye +4 °C -on a legnagyobb a sűrűsége.
És, ami sűrűbb az lassabban folyik.
És hát +4 °C az azért nem valami meleg. :D
Tiszteletem!
A szabad kifolyás sebessége veszteségmentes esetben - mint az közismert - v= gyök(2g*h), ahol a g a nehézségi gyorsulás h a kifolyás és a folyadékfelszín közti magasságkülönbség a Bernouli egyenletből levezethetően.
Vagyis független a folyadék sűrűségétől. Az előttem szóló összekeveri sűrűséget a viszkozitással, de itt a sűrűségről van szó.
Vagyis a kifolyás sebessége a sűrűségtől független.
Ebből a szempontból a 4 fokos víz a legtutibb, mert a tömegáram (mivel itt a legsűrűbb) a legnagyobb.
Most már csak az áramlási veszteségeket kell figyelembe venni, és bizony itt ez a döntő, ami a kérdésben nincs benne, hogy milyen áramlási veszteségek vannak, és milyen szempontból kell gyorsabbnak tűnnie a kifolyásnak ? (térfogatáram vs. tömegáram)
Az elsőnek igaza van, a víz viszkozitása hőmérsékletfüggő, de ha minimális az áramlási veszteség akkor ez nem számít.
Ha az áramlási veszteség a meghatározó nyilvánvalóan a melegebb víz esetében kisebb a veszteség, ez folyik ki hamarabb.
Ha veszteségmentes esetet tekintünk a hidegebb vízből (ugyanakkora H magasságkülönbség esetén ) egyforma térfogatáram de nagyobb tömegáram távozik.
Remélem segítettem.
A felületi feszültség hőmérséklet-függése sokkal jelentősebb, mint a viszkozitás változása.
Ez persze csak akkor szólhat bele a lefolyási sebességbe, ha már a vízszint, a víz felülete is bekerül a lefolyóba.
Hogy ennek konkrétan mekkora valós beleszólása van a lefolyási sebességbe, azt nem merem tippelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!