Van valamin a relativitástörvény ellen?
Figyelt kérdés
Ugye a legtöbb 20.-21. századi találmány, elmélet, stb. megfelel Einstein elméleteinek és azok alapján/segítségével működnek. Tehát van-e olyan tapasztalat, elmélet, mely megcáfolja Einsteint, vagy valami miatt összeférhetetlen a kettő. Gondolok itt arra, mikor a Newton-féle fizikánál rájöttek, hogy a Vénusz (azt hiszem Vénusz) pályája eltér a Newton által leírtaktól.2017. aug. 31. 22:05
1/21 A kérdező kommentje:
valamink* bocsánat
2017. aug. 31. 22:05
2/21 Mojjo válasza:
Természetesen ha lenne, akkor nem lenne elfogadott fizikai modell a két relativitáselmélet. De azok. Amúgy Newton modelljét sem írta felül a relelm, csak kijelölte az alkalmazhatósági határait.
Azt tudjuk, hogy a relelm-nek is megvannak a maga alkalmazhatósági határai. Lsd: fekete lyukak, valamint az ősrobbanás szingularitásai. A szingularitás ezeknél csak annyit jelent, hogy a jelenleg alkalmazott fizikai modell - ezeknél az áltrel - már nem alkalmazható a leírni kívánt jelenségre. Új modell kell. Tudjuk. (Vö.: az áltrel és a kvantumfizika összeegyeztethetetlensége.)
3/21 A kérdező kommentje:
A kvantumfizika és a relelm az nekem is megvolt, csak kíváncsi voltam/vagyok, hogy dolgoznak-e az emberek azon, hogy megtalálják Einstein "hibáját" :)
2017. aug. 31. 22:37
4/21 Mojjo válasza:
@3: Ahogy említettem, tudjuk, hogy hol vannak a relelm teljesítőképességének a határai, ennek a kiderítésén már nem kell dolgozni. Dolgozni azon kell, hogy egy teljesebb elméletet alkossunk, aminek a határai távolabb vannak. Ezen dolgoznak is épp elegen.
5/21 anonim válasza:
Kezdd el nekem sorolni azokat a találmányokat amelyek működése igazolja akár az Általános, akár a Speciális Relativitáselméletet! Egyetlen egy ilyenről tudok. Ugye a GPS műholdak elvileg elektronkusan korrigálnak valamit a helymeghatározásnál az Általános Relativitáselmélet alapján megjósolt geodetikus precesszió alapján. Ezzel csak az a bajom hogy a GPS műholdak 5 méteres eltéréssel képesek meghatározni a test helyzetét, az áltrel. alapján szükséges precessziós korrekció (ami a műhold kerungése és a Föld által okozott téridő-görbület miatt van) mértéke meg évtizedek alatt növekszik fel egy méterre...
6/21 Mojjo válasza:
@5: a relativitáselméletek elég extrém körülmények között adnak csak más eredményt, mint a megfelelő klasszikus fizikai mododellek, így nem igazán a különféle találmányoknák van jelentőségük, hanem leginkább kozmológiai kutatásoknál. Találmányból nekem is csak a GPS jut eszembe, bár természesen a részecskegyorsítóknál is figyelembe kell venni. De gondolom, te nem is ezt akartad kérdezni, ugye?
7/21 anonim válasza:
6.: Én a kérdezőt szerettem volna megszólaltatni, mert a kérdésében így ír.:
"Ugye a legtöbb 20.-21. századi találmány, elmélet, stb. megfelel Einstein elméleteinek"
8/21 Mojjo válasza:
@7: hopp, valóban, és szerinte aszerint is működnek. Oké, akkor értem a kérdésed lényegét :)
9/21 A kérdező kommentje:
Akkor ezek szerint a hétköznapi életben nem is olyannyira fontos a relelm, leszámítva akkor a GPS-t, ami nélkül azért elközlekedtek az emberek hosszú éveken át:) Természetesen jó, hogy van.
2017. szept. 1. 15:21
10/21 anonim válasza:
Éppen arról beszéltem hogy itt sincs igazán komoly szerepe. Hacsak nem 1000 évig használjuk ugyanazt a GPS műholdat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!