Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért úgy alakult ki az...

Miért úgy alakult ki az alvásrendszerünk, hogy egyben alszunk 6-8 órát, miért nem napi mondjuk 2 órát többször?

Figyelt kérdés
Honnan és mi alapján egészségesebb ez?
2017. aug. 15. 08:14
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Azt nem gondolom válasznak, hogy azért mert este nem tudunk mit csinálni. A legtöbb állat este mocorog.
2017. aug. 15. 08:15
 2/14 anonim ***** válasza:
84%
Éjjellátó készülék hiányában őseink nem tudtak se vadászni, se banánt keresni, ezért aztán éjszaka legfeljebb megmocorogták az ősasszonyt, aztán aludtak.
2017. aug. 15. 09:03
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Mert a nappal-éjszaka változásai nem kétóránként, hanem 12 óránként történnek átlagosan, amiből kb. 4-8 óra a teljes sötétség időszaka. Ez idő alatt - megfelelő érzékszervek hiányában - sok más dolgot nem is tudunk tenni, legfeljebb keresztülesni mindenfélén meg vakon belegyalogolni a ragadozó szájába. Ezeknél pedig még az is sokkal egészségesebb elfoglaltság, ha inkább alszunk, kipihenjük magunkat.
2017. aug. 15. 09:24
 4/14 anonim ***** válasza:
69%
Úgy tudom, ez se volt mindig így. A közèpkorban kèt rèszletben aludtak, volt egy "első alvás", aztán felèbredtek az èjszaka közepèn, ès imádkoztak, olvastak, beszèlgettek, leveleket írtak, sőt, mèg szomszèdoltak is, aztán következett a "második alvás" reggelig. Aztán a 17. Században a tehetősebb városiak kezdtek felhagyni ezzel a szokással, ők már átaludták az èjszakát, majd ez az új szokás elterjedt, ès a règi alvási szokás teljesen eltűnt.
2017. aug. 15. 09:25
 5/14 Wadmalac ***** válasza:
77%

Sosem voltunk éjszakai ragadozók. Ha azok lettünk volna, akkor is lenne napi ciklikusság, csak fordítva.

Az éjszakát meg nincs értelme szétcincálni több kisebb alvásciklusra, mert "meddő idő", ősünk akkor tényleg nem tudott mást csinálni.

Amúgy biztos vagyok benne, hogy az ősember sokszor volt ébren éjjel, mert mi ugyan nem voltunk éjszakai ragadozók, sok húsevő viszont igen, valószínűleg az éjjeli pihenés is olyan éber alvás volt, hogy bármi gyanús zajra menekülni lehessen.

Gondolom amikor kialakult a csoportokban a felváltva őrködés, akkor jöhetett csak el a viszonylag nyugodt folyamatos alvás ideje.

2017. aug. 15. 09:49
 6/14 anonim ***** válasza:
0%
Nem baj ám, hogy lepontoztatok, legalább tanultatok volna ma is valamit. De sebaj, ha nem nèztek utána, hát akkor nem, hogy règen mi volt az alvási szokás.
2017. aug. 15. 11:31
 7/14 Wadmalac ***** válasza:
87%
Én sem értem, miért kellett lepontozni. Bár szerintem a genetikai örökség meg a vallási hagyomány miatti alvásciklusok azért más témák.
2017. aug. 15. 11:48
 8/14 anonim ***** válasza:
Nem vallási hagyomány volt, lehet azèrt volt fèlreèrtelmezhető, amit írtam, mert beleírtam az imádkozást. Ez nem a vallás miatt alakult ki így règen, hanem ez volt a szokás ès kèsz.
2017. aug. 15. 14:21
 9/14 Wadmalac ***** válasza:
75%
Elfogadom, legyen, hogy nem vallási hagyomány, viszont kéne valami nyom arra, hogy ez akkorig mondhatni örökidőktől így volt (pl. nyoma lenne az ókori görög írásos emlékekben, Egyiptomban, suméroknál stb.), méghozzá minden népnél, csak akkor lehetne nyugodt lélekkel kijelenteni, hogy ez egy ősi általános emberi alvásciklus volt, ami később kikopott. Mert ha ez nincs meg, akkor tényleg maximum ideiglenes hagyományként lehet kezelni és akkor a kérdés szempontjából már nem érvényes a jelentősége.
2017. aug. 15. 14:30
 10/14 anonim ***** válasza:
92%
Csak télen volt ez a kétszeri alvásos dolog, nyáron nem. Ugye télen nem sok mindent tudtak csinálni sötétedés után, megfelelően erős világítás hiányában, így inkább lefeküdtek aludni. De nem tudták végigaludni az éjszakát, felébredtek, beszélgettek, néha látogatásokat is tettek az alapján a cikk alapján, amit én olvastam. Aztán aludtak még egy keveset reggelig.
2017. aug. 15. 17:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!