Kémiában hogyx kell eldönteni?
Figyelt kérdés
pl: előttem van egy kémiai egyenlet és abból lesz egy anyag (vagy több)
a másik oldalon na én azt honnna tudom hogy a termékek azok ionos vagy kovalens kötéssel kapcsolódnak mert gondolom a képlet az ugyan olyan lenne csak ez egyikbe írunk +-t is!!!segíítenétek példákkal??
(vagy az az egyenletben mindegy csak az elektronok jöjjenek ki??
2010. máj. 24. 11:14
1/5 A kérdező kommentje:
mert nem tom mikor mejik lesz(helyesírásért bocsika)
2010. máj. 24. 11:17
2/5 anonim válasza:
Ha fém lép reakcióba nemfémes elemmel akkor az esetek többségében ionos kötés áll fennt. Ha nem fémes elemek lépnek reakcióba, akkor kovalens kötés van. ionos kötés esetében nagy az elektronegativitás különbség általában 2,7-3 is előfordulhat. Ennél kisebb pedig kovalens szokott lenni. De persze vannak kivételek.
3/5 A kérdező kommentje:
elektronnegativitás?
2010. máj. 24. 12:01
4/5 anonim válasza:
Igen az elektronegativitás. Az elemek egyik jellenzője. Pauling találta ki. Megmutatja az atomok elektronvonzó képességét. A periódusos táblázatban ez is benne van. A legkisebb érték a Franciumhoz tartozik(0,7) a legnagyobb a Fluor(4,0). Vegyül példának a közönséges konyhasót. ( NaCl). A nátrium fém, a klór nem fém, ezért szinte biztos, hogy ionos kötés lép fel a két molekula között. A klór EN-je: 3,0. A nátrium EN-je 0,9; 3-0,9=2,1 tehát fölötte van az 1,9-es határnak( bocs az előzőnél elírtam a határt). Így biztos ionos vegyületról van szó. Pl. a kovelens kötésű szén-dioxid esetében: A szén EN-je: 2,5 az oxigén EN-je: 3,5; 3,5-2,5=1,0 Tehát kovelens kötésről van szó.
5/5 anonim válasza:
Nem azért írom ezt,hogy még jobban bezavarjalak,de a vegyületekben többségében az átmeneti jelleg valósul meg.Tiszta kovalenskötés csak az elemi vegyületekben fordul elő, pl. O2,N2,stb.A többi vegyület mutat ionos és kovalens jelleget is,és attól függően mondjuk azt egy vegyületre,hogy ionos,vagy kovalens kötésű,hogy melyik a dominánsabb.Pl. a NaCl,amit ionosnak mondunk valójában 60%-ban ionos és 40%-ban kovalens jelleget mutat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!