Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Létezik emberek között szaporo...

Létezik emberek között szaporodási gát? Tehát olyan, hogy két amúgy nemzőképes embernek egymástól nem lehet gyereke ahogy pl. embernek majomtól se lehet gyereke akkor se ha mindkettő termőképes?

Figyelt kérdés
2017. júl. 22. 15:33
 1/6 TR75 ***** válasza:
Az ember egy faj. Tehát nem, elvileg ilyen gát nincs, egyéni adottságok miatt ez lehetséges, de az általad említett okból kifolyólag nem.
2017. júl. 22. 17:05
 2/6 anonim ***** válasza:

Jól elrejtetted a beugratást a kérdésben, kedves Kérdező!

Két nemzőképes ember, az ugye két férfi... te szaporodásképes, ugyanakkor különneműt akartál írni, igaz?

A csimpánz és az ember között oly kicsi a genetikai különbség, h lehet közös utódjuk. De mondjuk egy véznaujjú maki és egy ember közt valószínűtlen.

2017. júl. 22. 18:03
 3/6 A kérdező kommentje:

én úgy tudom, hogy csimpánz s ember közös utódja biológiai lehetetlenség.

bocsánat azt elfelejtettem leírni hogy két ellentétes nemű párra gondolok. természetesen erre gondolok.

oké hogy egy faj, de ha lehetséges az, hogy két külön faj között (pl. oroszlán és tigris) nincs szaporodási gát, akkor el tudnám képzelni azt is, hogy fajon belül egyes egyedeknél meg van. ezért tettem fel a kérdést, mert kíváncsi voltam, ténylegesen van e?

2017. júl. 22. 18:14
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
vércsoportokkal meg ritka génekkel előfordul probléma
2017. júl. 22. 18:38
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Ez egy elég ritka dolog, hogy egymástól nem lehet, de mástól igen. Nincs kizárva az összeférhetetlenségből adódó meddőség.
2017. júl. 22. 19:03
 6/6 anonim ***** válasza:
83%

Aki nem ért hozzá, minek ír?

NINCS teljesen pontos határ a fajok között.

Ezért aztán létezik olyan, hogy kettő, egyébként termékeny ember NEM kompatibilis. Nem születhet közös gyerekük, de gyakorlatilag bárki mással összejöhet nekik. Elég ritka jelenség, de előfordul néha. Ugye az emberek többsége nem kísérel meg közös gyereket életre hívni 100 másik emberrel, mert akkor biztos gyakoribb lenne - így meg nem derül ki, hogy ki kivel nem illik össze.

Ezen kívül a csimpánz már elég messze van, tehát itt sem születhet közös gyerek.

VISZONT annak idején, mikor már szétváltunk, tehát már két külön faj voltunk - azért még akadt egy-egy pár, akiknek valahogy mégis összejött a közös gyerek, aki ráadásul termékeny is volt. Ezt többször is kimutatták, több külön vérvonalon is. Közben a faj nagy részénél ez már nem működött.

2017. júl. 23. 01:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!