Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy hogy Ausztráliában az...

Hogy hogy Ausztráliában az erszényes emlősök "nyertek"?

Figyelt kérdés
Állítólag a méhlepényesek intelligensebbek voltak és mindenhol elverték szegény erszényeseket. Ausztráliában hogy hogy nem? Illetve miért csak Ausztráliában (nagy részt) találhatóak erszényesek?

2017. júl. 10. 00:35
 1/7 anonim ***** válasza:
90%
Zsebre dolgoztak.
2017. júl. 10. 01:56
 2/7 anonim ***** válasza:
77%

Nem vagyok biológus, de pár tippem lenne.

Nem volt ellenségük, nem volt konkurensük, abban a környezetben előnyösebb volt az erszényük, szerencséjük volt, stb...

Lehetséges, hogy mindez együtt, de, hogy mi volt a domináns, azt lepasszolom.

2017. júl. 10. 03:43
 3/7 hollófernyiges ***** válasza:
98%
Hamarabb leszakadt Ausztrália, mint hogy kifejlődtek volna a modern emlősök és nem jutottak el oda. Így volt Dél-Amerika is, aztán kiemelkedett Panama és ma ott az egyetlen erszényes az oposszum.
2017. júl. 10. 06:32
 4/7 TR75 ***** válasza:
98%
#3 Jaja, ott a pont: nem az van, hogy "nyertek az erszényesek", hanem az, hogy "nem volt lehetőségük nyerni a méhlepényeseknek".
2017. júl. 10. 07:02
 5/7 A kérdező kommentje:

Szóval Ausztráliában már voltak erszényesek amikor leszakadt?

Miért nem tudott mindkettő megélni egymás mellett?

2017. júl. 10. 10:09
 6/7 TR75 ***** válasza:
94%

Mindenhol voltak, viszont, mivel leszakadt/elvált a többi kontinenstől, a méhlepényes emlősök ide nem, vagy csak kis számban jutottak el.

Talán az döntött itt az erszényesek javára, hogy ők már belakták a kontinenst, alkalmazkodtak, mire a kontinens levált. Úgy tudom, Ausztráliában nem voltak méhlepényes emlősök, amikor a nyugati fehér ember megjelent a színen, tehát nem volt konkurencia.

Nyilván, ha évmilliókkal később különül el a kontinens, mire a méhlepényesek már jobban elterjednek (itt is), akkor ma máshogy néz ki az állatvilág.

Egymás mellett azért nem tudnak megélni, mert a méhlepényesek fejlettebb csapat, az utódok védettebben fejlődnek, a külvilágtól elzárva; fejlettebben is jönnek világra. Főleg a kisebb termetű fajok gyorsabban is szaporodnak (több az utód). Nagyobb az esély a kölyökkor túlélésére, tehát a továbbszaporodásra. Ezért nagyobb az esély a gyorsabb elterjedésre is, a könnyebb alkalmazkodásra.

Gondolom én.

2017. júl. 10. 15:33
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszöntem szépen! Én is ilyesmikre gondoltam! Esetleg ismer valaki ilyesmi filmet/írást bármit, ahol két osztály(?) verseng egymással mint ebben az esetben?

Mentek a pontok! :)

2017. júl. 10. 22:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!