Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Van egy kristályosodó anyagom...

Van egy kristályosodó anyagom por formában, elkezdek kristályokat készíteni belőle, megnövekedik a térfogata és ha igen körülbelül mennyivel?

Figyelt kérdés
Teljesen laikus módon timsó és cukor kristály készítés érdekel, egyelőre még csak az egyik alapanyagot szereztem be, de a 100 grammos tégelyt látva eltűnődtem, hogy mekkora kristályra számíthatok, ha mondjuk az egészet felhasználom.

2017. júl. 3. 19:24
 1/3 Walter_Dornberger ***** válasza:
81%

ilyen esetben inkább térfogatcsökkenésről beszélhetünk, mert általában az anyagok halomsűrűsége kisebb mint az egykristály sűrűsége.

Több dolog befolyásolja a kristály sűrűségét, néhány a teljesség igénye nélkül:

pl:

kristályosodás formája,

kristályvíz tartalom,

stb.

A kristályméret a kristályosodás körülményeitől függ, pl gócképzők száma, hűtés sebessége, stb.

2017. júl. 3. 19:53
 2/3 EagleHUN ***** válasza:

Nyilván 100 grammból nem lesz 100 grammos kristályod.

Az oldat beáll egy egyensúlyi állapotra. (Példának legyen mondjuk 50%)

Ezért lényeges hogy melegen készíts tömény oldatot, mert így ahogy hűl a kristályok javára tolódik el az egyensúly (legtöbbször).

De még ez az 50%-os arányból sem 1db 50g -os kristályod, mert azért képződnek pl az edény peremén is, vagy az alján...

A többi része meg ahogy 1-es írta.

2017. júl. 4. 07:13
 3/3 anonim ***** válasza:

Én csináltam timsó kristályokat pár éve, kb 200 g timsót használtam fel, ebből két 2,5 cm átmérőjű kristályom lett, ekkorra lett a magasságuk akkora, hogy kiértek a kristályosítótálamból, úgyhogy leállítottam őket. Ezen kívül nőtt egy ikerkristályom, amit kb 1 cm-es méretnél állítottam le, mert egykristályt szerettem volna. És persze sok apró is lett, de ezeket mindig visszaoldottam.

Szóval ha türelmes vagy akkor egy 2 cm-es kristályt simán tudsz növeszteni.

2017. júl. 4. 20:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!