Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A fény elmozditható e azáltal...

Zupo0110 kérdése:

A fény elmozditható e azáltal hogy elmozditom a közeget amiben terjed?

Figyelt kérdés

itt a konkrét példa maire gondoltam:

az ürben vagyok és van két átlátszó műanyag dobozom

az eggyikben teljes vákum a másikban egy anyag pl víz.

(a fénytörést és a müanyagban terjedést nem kell figyelambe venni)

Mindkettőn átküldök egy lasercsikot de amikor a lasercsikok a dobozok felénél vannak mindkét dobozt

1cm el fénysebességet közelitő sebességel odébb lököm

akkor amiben vákum volt az a csik eggyáltalán nem fog változni mert csak a körülötte lévő dobozt mozgattam

viszont amiben víz volt mivel a vizben terjedt a vizzel együtt odébmozditottam? vagy azis maradt a hehyén?

a kérdésem tehát máshogy megfogalmazva:

A fény a közegben terjed vagy a közeg ellenére is tud terjedni csak kicsit lassaban?

2017. júl. 2. 20:11
1 2 3
 11/28 dq ***** válasza:

@Wadmalac: "Hmm, de úgy néz ki, csupán a sebesség-összeadódás relativitás-elméleti hatásai miatt jelentkezik az effektus, nem arról van szó, hogy a közeg "magával sodorja" a fényt. "

Szerintem éppen fordítva. A mozgó közeg teljesen közönségesen sodorja a fényt, szimplán hozzáadódik a közeg sebessége a fény sebességéhez.

És ez történetesen a specrel sebességösszeadási szabályai alapján történik. (tegye fel a kezét, aki meglepődött ezen)

2017. júl. 3. 17:11
 12/28 Wadmalac ***** válasza:

" szimplán hozzáadódik a közeg sebessége a fény sebességéhez"

Mármint egy eredő vektor összegzés jelleggel?

Ezt maximum irányváltozásként tudom elképzelni, mert ugyebár a fénysebesség az fénysebesség, növekedni nem fog, nem tud. És ez legalább stabil a rel. elméletben, hogy semelyik rendszerben lévő megfigyelő szempontjából nem tud.

Jó lenne kicsit vizualizálni a dolgot.

Van egy átlátszó x vastagságú, nagy szögsebességgel forgó korongom, erre valaho l a kerületéhez közel merőlegesen átvezetek egy lézernyalábot (merőlegesen, hogy a fénytörés ne játsszon be). Az egyik oldalon a fény belépési pontja és a másik oldalon a fény kilépési pontja közt akkor tangenciális irányba a korongon eltolódás lesz, méghozzá a korong sebességétől függően.

A ki- és belépés közt eltelt idő változik vagy nem?

Ez talán a legfontosabb kérdés.

2017. júl. 4. 08:44
 13/28 Wadmalac ***** válasza:

"ez történetesen a specrel sebességösszeadási szabályai alapján történik"

Na ezt véletlenül átugrottam, így a vektorösszegzés-kétség kérdésem hülyeség volt.

De a be-ki-lépési idő továbbra is kérdéses nekem.

2017. júl. 4. 08:46
 14/28 Roflkopter ***** válasza:
Szerintem nem lesz nagyobb a kilépési idő, mivel attól meg mert forgatod a közeget nem lesz több atom a közegben ami meghosszabbítaná az útját
2017. júl. 4. 10:18
 15/28 Wadmalac ***** válasza:

"Szerintem nem lesz nagyobb a kilépési idő, mivel attól meg mert forgatod a közeget nem lesz több atom a közegben ami meghosszabbítaná az útját"

Igen, de a korongon kívüli világhoz képest, ha eltérés van a kilépési pontban, akkor nagyobb volt a megtett út, ez nagyobb átlagsebességet feltételez azonos atomi közegben az álló koronghoz képest, vagyis az anyagban ütközéstől ütközésig kéne gyorsabbnak lennie, az meg a fény esetén kizárt.

Szerintem késnie kell, mert a korongban befutott útja több lesz, a korong vastagsága változatlan, de a belépési pontra a fény a forgó korongról nézve NEM függőlegesen érkezik, hanem szög alatt és ezt a pályát, fénytöréssel némiképp módosítva, de továbbra sem függőlegesként meg kell őriznie. Ez a szögeltérés persze csak akkor szignifikáns, ha a korong sebessége nagyon nagy, fénysebesség közeli.

2017. júl. 4. 10:35
 16/28 Wadmalac ***** válasza:
Aztán lehet, hogy pont ott hibázom el, hogy vizualizálni próbálom és a relativitási okokat gyakran nehéz vagy nem lehet.
2017. júl. 4. 12:01
 17/28 anonim ***** válasza:

Pedig a korábban általam linkel oldalon van egy érdekes szemléltető animáció.

[link]

2017. júl. 4. 13:49
 18/28 Wadmalac ***** válasza:

#17: erre gondolsz?

[link]

Ez nem azt mutatja.

2017. júl. 4. 14:26
 19/28 A kérdező kommentje:

nem igazán tudok angolul de azéret kössz a linkeket...

Akkor most egyértelmüen:

a 3 közül melyik?

1.nem muzdul el mint a vákumban

2.elmuzdul

3.nem bizonyitható eggyértelmüen

2017. júl. 5. 23:35
 20/28 dq ***** válasza:

#12: "Ezt maximum irányváltozásként tudom elképzelni, mert ugyebár a fénysebesség az fénysebesség, növekedni nem fog, nem tud."

A közegbeli fénysebesség tud és fog, erről szól a linkelt wiki cikk.

- - -

Bár én csak azt találom, hogy fény irányával páruzamosan mozgó közeg esetén mi lesz a fény sebessége, azt, hogy fény irányára merőlegesen mozgó közeg eltéríti-e a fénysugarat (párhuzamosan), azt nem.

Sem pedig bármiféle képletet vagy modellt vagy leírást.

2017. júl. 6. 00:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!