Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha van egy izzóm amit müködtet...

Zupo0110 kérdése:

Ha van egy izzóm amit müködtetni akarok akkor két dróttal (pl piros és kék) összeköthetem egy elemmel muszáj irnom kérdészt :ez az?

Figyelt kérdés

, a kék a negativ a piros a pozitiv, azt értem hogy az izzószálban ütköznek az elektronok és ezért világit és hőt termel de az elektronok negativ töltésüek akkor hogy lehet hogy két drót van :negativ és pozitiv, mi van a pozitivban? Ha elektronok akkor mértnem 2 negativ drótra van szükség? érzem hogy ezt alap dolog lenne tudni de valahogy ez nekem kimaradt.

(elnézést a nyelvtani hibákért 2 es voltam nyelvtanbol de fizikábol 5 ös és egyikre sem tanultam semmit ugyhogy ezt értenenem kéne )

2017. júl. 2. 16:53
 1/9 anonim ***** válasza:

A pozitívban is elektronok vannak, azok áramlanak a negatív saroktól a pozitív felé. Ha emlékszel még a kémiára, a vezetőkben az atomok olyan kötésben vannak, hogy az elektronok szabadon el tudnak mozdulni, ha valami rábírja őket. Ez a "valami" a feszültségforrásnak (elem, generátor) az elektromotoros ereje. Az elemben konkrétan egy kémiai reakció, a generátorban a forgó mágneses tér által a tekercsekben indukált feszültség, és így tovább.

Azért van szükség kettő drótra, hogy az áramkör bezáródhasson. A nevében is benne van, hogy áramKÖR. Ezt legegyszerűbben egy körkörös vízvezetéknek képzelheted el, ahol a feszültségforrás egy pumpa, ami körbe-körbe keringeti a vizet, a fogyasztó pedig egy turbina vagy egy dugattyús motor, amit a keringetett víz ereje mozgat.

2017. júl. 2. 18:29
 2/9 anonim ***** válasza:
A negatív póluson elektron többlet van, a pozitívon meg elektron hiány ezért az első negatív a második pedig pozitív. Az elektron többlet (és hiány) létrehozásához energia kell azt az elemben tárolt kémiai energia szolgáltatja. A fogyasztón áthalódó elektronok csökkentik a elektron többlet (hiány különbséget de ezt az elem folyamatosan visszapótolja. Azért nem tudsz bármekkora áramot kinyerni az elemből mert a töltések visszapótolásának van egy max sebessége amit az elem tud.
2017. júl. 2. 18:58
 3/9 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat, de van még valami amit nem értek ezzel kapcsolatban:

azt könnyen eltudom fogadni hogy az elektronok áramlanak egy drótban de az elektronok hiánya hogy áramolhat?

2017. júl. 2. 19:18
 4/9 anonim ***** válasza:

"de az elektronok hiánya hogy áramolhat?"

Lyukvezetéssel. Így: [link]

2017. júl. 2. 19:31
 5/9 A kérdező kommentje:

vagy a negativbol áramlanak a fogyasztóba és onnan a pozitivon keresztül vissza?

nemértem kérlek minnél egyszerübben irjátok meg és ha van erre valami rajz vagy animáció annak a linkje is érdekelne

2017. júl. 2. 19:33
 6/9 A kérdező kommentje:

naggyábol már értem de akkor egyy izzóban az elektronok ütköznek az elektronok hiányával vagy mi?

(bocsánat hogy ijen értetlen vagyok)

2017. júl. 2. 19:40
 7/9 anonim ***** válasza:

Egyébként az áram nem csak elektronok áramlása lehet. Akármilyen töltött részecske lehet. Pl. elektrolízisnél ionok áramlanak.

p-típusú félvezetőknél van az, hogy az "elektronok helye" vándorol.

Fémekben a fémrács közötti szabad elektronok áramlanak.

https://www.youtube.com/watch?v=KprFTxjQAoE

2017. júl. 2. 19:44
 8/9 anonim ***** válasza:

Csak az elektronok áramolnak de néha egyszerűbb úgy leírni hogy a lyukak áramolnak. Ez olyan mint amikor az árnyék mozog de ugye az árnyék csak a fény hiánya.

Az elektronok a fémrácsban a rácshibákkal ütköznek.

A fémrács hibái amik szennyezők, idegen atomok, díszlokációk (üres helyek az atomrácsban), plusz atomok amiknek nem kellenének oda és a fémrácsban levő atomok hőmozgása hőmozgása. Ezek együttesen okozzák hogy az elektronok áramlása nem akadálytalan és ezek okozzák az illető vezető ellenállását.

2017. júl. 2. 23:01
 9/9 A kérdező kommentje:
köszönöm most már naggyábol értem :)
2017. júl. 5. 23:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!