Ha van egy izzóm amit müködtetni akarok akkor két dróttal (pl piros és kék) összeköthetem egy elemmel muszáj irnom kérdészt :ez az?
, a kék a negativ a piros a pozitiv, azt értem hogy az izzószálban ütköznek az elektronok és ezért világit és hőt termel de az elektronok negativ töltésüek akkor hogy lehet hogy két drót van :negativ és pozitiv, mi van a pozitivban? Ha elektronok akkor mértnem 2 negativ drótra van szükség? érzem hogy ezt alap dolog lenne tudni de valahogy ez nekem kimaradt.
(elnézést a nyelvtani hibákért 2 es voltam nyelvtanbol de fizikábol 5 ös és egyikre sem tanultam semmit ugyhogy ezt értenenem kéne )
A pozitívban is elektronok vannak, azok áramlanak a negatív saroktól a pozitív felé. Ha emlékszel még a kémiára, a vezetőkben az atomok olyan kötésben vannak, hogy az elektronok szabadon el tudnak mozdulni, ha valami rábírja őket. Ez a "valami" a feszültségforrásnak (elem, generátor) az elektromotoros ereje. Az elemben konkrétan egy kémiai reakció, a generátorban a forgó mágneses tér által a tekercsekben indukált feszültség, és így tovább.
Azért van szükség kettő drótra, hogy az áramkör bezáródhasson. A nevében is benne van, hogy áramKÖR. Ezt legegyszerűbben egy körkörös vízvezetéknek képzelheted el, ahol a feszültségforrás egy pumpa, ami körbe-körbe keringeti a vizet, a fogyasztó pedig egy turbina vagy egy dugattyús motor, amit a keringetett víz ereje mozgat.
köszönöm a válaszokat, de van még valami amit nem értek ezzel kapcsolatban:
azt könnyen eltudom fogadni hogy az elektronok áramlanak egy drótban de az elektronok hiánya hogy áramolhat?
vagy a negativbol áramlanak a fogyasztóba és onnan a pozitivon keresztül vissza?
nemértem kérlek minnél egyszerübben irjátok meg és ha van erre valami rajz vagy animáció annak a linkje is érdekelne
naggyábol már értem de akkor egyy izzóban az elektronok ütköznek az elektronok hiányával vagy mi?
(bocsánat hogy ijen értetlen vagyok)
Egyébként az áram nem csak elektronok áramlása lehet. Akármilyen töltött részecske lehet. Pl. elektrolízisnél ionok áramlanak.
p-típusú félvezetőknél van az, hogy az "elektronok helye" vándorol.
Fémekben a fémrács közötti szabad elektronok áramlanak.
Csak az elektronok áramolnak de néha egyszerűbb úgy leírni hogy a lyukak áramolnak. Ez olyan mint amikor az árnyék mozog de ugye az árnyék csak a fény hiánya.
Az elektronok a fémrácsban a rácshibákkal ütköznek.
A fémrács hibái amik szennyezők, idegen atomok, díszlokációk (üres helyek az atomrácsban), plusz atomok amiknek nem kellenének oda és a fémrácsban levő atomok hőmozgása hőmozgása. Ezek együttesen okozzák hogy az elektronok áramlása nem akadálytalan és ezek okozzák az illető vezető ellenállását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!