Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egy lány utód az apjától az...

Egy lány utód az apjától az apa anyjának az x kromoszómáját kapja? Tehát az apai nagyanyjáét?

Figyelt kérdés

2017. jún. 26. 22:23
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
100%

Bocs hogy én válaszolok helyette, de épp erre jártam...

"# 6

Ezt hogy érted? Én nem értem, elmagyarázod? Attól, hogy átrendeződik, a kettő mixéből ad egy kromoszómát vagy mi?"

Amikor egy őssejtből sperma vagy petesejt képződik, a kromoszómapárok ugye szétválnak véletlenszerűen. A szétválás előtt viszont a párok egyes szakaszaikat kicserélik egymással (az is nagyjából véletlenszerű), így még inkább különbözik az utódok genetikája. Ez a crossing over amit korábban írtam.

A 6-os válaszoló egyébként pontatlan volt, mivel nem csak a nők nemi kromoszómáiban történik crossing over amikor petesejteket képeznek, hanem fiúkban is történik ilyen, amikor spermákat termelnek.

Nem állítom hogy jelentős mértékű az X és Y közötti crossing over, de létezik. Lásd: [link]

"Érdekes, amit # 5 mondott. Tehát ha mondjuk férfi vagyok, akkor az is előfordulhat, hogy 23 kromoszómát örökítek anyukámtól, apukámtól meg 0-t? Egyes hímivarsejtek y, ugye a mások meg y kromoszómával rendelkeznek. A hímivarsejt tartalmazza ugye a kromoszómákat. És véletlenszerűen vannak benne a kromoszómák? Tehát előfordulhat, hogy egyes hímivarsejt mondjuk több anyai gént örökít? Pl 18 kromoszómát ami a férfi az anyjától kapott. Ekkor jobban fog hasonlítani a gyerek az apai nagyanyjára?"

Igen, ez véletlenszerű.

2017. jún. 27. 14:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!