Hallottatok a születésnap paradoxonról? Tudtok még hasonló furcsaságokat?
A születésnap-paradoxon azon a megállapításon alapszik, hogyha egy szobában 23-an vannak, akkor valamivel több, mint 50% az esélye annak, hogy legalább kettőjüknek ugyanarra a napra esik a születésnapja. Ha legalább 60 ember van a szobában (teremben), ugyanennek a valószínűsége több, mint 99%. Ez nem abban az értelemben paradoxon, hogy logikai ellentmondásra jutunk, hanem abban, hogy ellentmond az intuíció által sugalltaknak, a legtöbb ember ugyanis 50%-nál lényegesen alacsonyabbra becsüli a fenti esemény valószínűségét.
Ez nagyon érdekes szerintem. Tudtok ehhet hasonló furcsaságokat, amik elsőre elsőre egyáltalán nem tűnnek logikusnak?
Ez ugye első hallásra azért furcsa, mert 365 nap van az évben, tehát elvileg azt hihetnénk, hogy 366 ember kell ahhoz, hogy kettőnek biztosan egy napon legyen a születésnapja (sőt 367 a szökőnap miatt). Ehhez képest sokkal kevesebb is elég. Nekem is az osztályomban anno legalább 4 olyan pár volt, akinek egy napon volt a szülinapja, pedig csak 30 fős volt az osztály.
Nálatok?
"tehát elvileg azt hihetnénk, hogy 366 ember kell ahhoz, hogy kettőnek biztosan egy napon legyen a születésnapja"
Ahhoz, hogy két embernek ugyanazon a napon legyen BIZTOSAN a születésnapja ahhoz valóban 366 ember kell, ezt nem hisszük, ezt tudjuk. Itt most esélyekről van szó.
Amúgy én mindig megdöbbenek, milyen hülye kérdéseket tudnak feltenni a Tudományok témakörbe (most nem erre gondolok, ez nem teljesen hülyeség, csak volt már), minden logika ellenére.
Igen jogos, amit mondasz. Rosszul fogalmaztam. Ahhoz, hogy biztosan legyen 2, ahhoz eggyel többen kell lenniük, mint ahány nap van egy évben. De a gyakorlat azt mutatja, hogy ennél sokkal kevesebb is elég.
Meg aztán nem a magyarázatát vártam, csak hasonló paradoxonokat, amik ellent mondanak a józan ész és a logika szabályainak.
A wikis oldalon vannak hasonlóak, egy csomó. Az nem jó?! :O
Amúgy kedves másik válaszoló, mielőtt lehülyézed a kérdésfeltevőket:
"Ahhoz, hogy két embernek ugyanazon a napon legyen BIZTOSAN a születésnapja ahhoz valóban 366 ember kell, ezt nem hisszük, ezt tudjuk. Itt most esélyekről van szó. "
Ez hülyeség, 367 kell, mert születhet valaki február 29-én is, akkor pedig lehet, hogy mindenkinek máskor van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!