Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi alapján tudják megállapítan...

Mi alapján tudják megállapítani, hogy valaki melyik ősanyától származik?

Figyelt kérdés

2017. jún. 25. 19:30
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:

"olvastam, hogy csak a magyarság pl döntően 4 ősapától ered a megvizsgált férfiak alapján.."

Ott Y kromoszómáról beszélnek?

Mert akkor NEKIK ez a 4 ősapjuk volt.

Vagy pedig különböző - NEM az Y - kromoszómákat néztek meg, és ez alapján sorolták be őket.

"nem igaz, hogy a vérvonala kipusztul, egy csomó minden mást tovább örökíthet a lány utódai által"

DE ÉN IS EZT MONDTAM!

Akkor mondjuk úgy, hogy az Y-vonala pusztul ki. A férfiasságát nem tudja továbbadni.

"Mi az, hogy egyetlen, amikor több ősapáról beszélnek, részben ez alapján állapítják meg a származást.. "

MONDOM, HOGY NE KEVERD ÖSSZE!

VAGY:

A KROMOSZÓMÁKAT ezektől az ősöktől örökölték.

VAGY:

NEKIK ez a 4 ősapjuk volt, és az Y-t kapták tőlük.

MI pedig az Y-t ettől az EGYETLEN ősapától örököltük.

Minden népcsoportnak MÁS az ősapja. Értelemszerűen az, amelyik minden egyes embernek őse volt az adott csoportból... és ezek közül az utolsó.

És még mindig CSAK az Y-ról beszélünk.

Ha nem az Y-ról beszélünk, akkor nem ősapja, csak őse - és akkor a kromoszómákat nézik.

2017. jún. 26. 17:18
 32/41 A kérdező kommentje:

"Ott Y kromoszómáról beszélnek?

Mert akkor NEKIK ez a 4 ősapjuk volt. "

A meglévő lakosság férfiainak nézték meg igen, az y kromoszómáit.

Tehát igen, az y kromoszómáról beszélünk.-.-

Avval mindenki tisztában van, hogy minden férfi egyén szerint csak egy ősapától származik..

2017. jún. 26. 17:35
 33/41 A kérdező kommentje:

"Egyetlen ősapa Y kromoszómája maradt meg mára.

Az, hogy pont ő, meg pont mára - az részben a véletlentől függ."

Szóval én erre nem kaptam választ vagy csak nem láttam. Az lehet, hogy sok ősapa nem örökítette ezt tovább a fiú utódjainak, de hogy nem egyetlen egy ősapa van, az biztos. És mondom neked, hogy az y kromoszóma alapján vizsgálták őket, csak európán belül van egy tucat és az egész világon még sokkal több.

2017. jún. 26. 17:38
 34/41 dq ***** válasza:

#27: "Nem hiszem, hogy a vérvonala kipusztul, a lány utódaiban tovább él, csak a férfi utódoknak nem ő lesz az ősapja.

Európán belül kb 10 ősapát különítenek el. Továbbra sem értem, hogy ez hogy lenne lehetséges, hogy csak egynek a férfi leszármazottjai nemzenének fiú utódokat."

Pedig teljesen nyilvánvaló. Ha van egy fix méretű populációd, és nézed a populációt az időben ahogy szaporodik, meg váltódnak le az egyedek, és felteszed hogy a populáció mérete időben állandó, akkor minden generációban van egy fix esély arra, hogy bizonyos férfiágak elhaljanak. (a férfiágakat diszjunkt fagráfoknak lehet tekinteni).

Ha nagyon sokáig vársz, akkor előbb-utóbb csak 1 férfiág marad.

73% szerint ez az idő 50000-50500 év (beleszámolva olyasmik pl hogy egy ember 12-70 éves koráig szaporodóképes (ők kevesebb ideig), illetve ez szerinte a populáció méretétől tök független)

Én ezt nagyon erősen kétlem.

Mindenesetre 1 valószínűséggel mindegyik (fix méretű) populációban előbb utóbb 1 darab női és 1 darab férfi vonal lesz.

2017. jún. 26. 17:39
 35/41 A kérdező kommentje:
2017. jún. 26. 17:40
 36/41 A kérdező kommentje:
61% os! Ne de ez a feltételezett jövő és nem a jelen! Ahogy a linkemben is van!
2017. jún. 26. 17:42
 37/41 A kérdező kommentje:

Tehát Európa férfiai jelenleg sok sok ősapától származnak, így nem kellene kijelenteni, hogy mindenki ugyan attól az ősapától származik.

Persze, ha megnézzük "ádámot", akkor mindenki tőle ered és mindenkinek ő az ősapja, meg az az ősember is, akitől ő származik és az a majomféle is, akitől ő származik. Ennyi erővel mindenki az ősapád, még az az élőlén is, aki a vízben élt évmilliárdokkal ezelőtt.

De Európa férfi lakossága jelenleg több különböző ősapától származik..

2017. jún. 26. 17:47
 38/41 anonim ***** válasza:

"Tehát Európa férfiai jelenleg sok sok ősapától származnak, így nem kellene kijelenteni, hogy mindenki ugyan attól az ősapától származik."

Ez így butaság.

Találtak ősapákat, amelyektől a jelenlegi népcsoportok származnak. Az Y kromoszómájuk.

DE ezeknek az ősapáknak is volt ősapjuk!

Az, hogy ez ugyanaz volt-e, mint akit Y-Ádámnak neveznek, vagy egy még régebbi ős - tulajdonképpen mindegy.

VOLT közös ősük nekik is. Legfeljebb nem maradt fenn, vagy még nem találtuk meg.

2017. jún. 26. 18:46
 39/41 A kérdező kommentje:

Evidens, hogy volt közös ősük. Pont azt mondom, hogy ilyen alapon a csimpánz és az ember régi őse is az ősapánk nekünk is és a csimpánzoknak is.

Az egy dolog, hogy az ősapánk, akitől minden ember származik, nevezzük Ádámnak létezett, de azóta már mutálódott és több fajta haplotípus alakult ki. Ilyen alapon nem mindenki ugyan attól az ősapától származik, mert vannak különbségek, pl R1a, R1b, stb..

Ilyen alapon, amin te beszélsz évmilliárdokra is vissza lehetne menni és akkor rá lehetne mondani, hogy egy az ősapja neked, a csimpánznak és a kutyádnak. Én véleményem szerint mivel genetikailag kimutatható a különbség, ezért nem kell egy ősapáról beszélni és a genetika is külön veszi ezeket, nem hiába adott nekik külön neveket.

Ez egyáltalán nem butaság, mond el mi a butaság benne szerinted. Én azt nem cáfoltam, hogy valamikor régen még egy ősapától származtak, de jelenleg több különbözőtől, mert gondolom mutálódott. Nézt mennyi féle van csak emberből és lehet fel sem fedezték mindet.

[link]

2017. jún. 26. 19:07
 40/41 A kérdező kommentje:
Ja bocs, ez csak Európán belül van.
2017. jún. 26. 19:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!