Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha belecsap a villám a hazunkb...

Tündi0212 kérdése:

Ha belecsap a villám a hazunkba akkor nekunk lehet bajunk illetve honnan tudom hogy tenyleg a mi hazunkba csapott?

Figyelt kérdés
Nagyon félek a vihartól és arra vagyok kiváncsi hogy ha belecsap akkor mennyi az eselye hogy kigyullad? Nincs villamháritónk ! Nekünk lehet valami bajunk? Az elég ha kihúzom a konektorból a tvt stb....vagy kapcsoljam le a villanyórát? Én honnan tudom hogy a mi házunkba csapott és pl kigyullad a tető? Ami van a hazakban földelés az nem vezeti le? Előre is k köszönöm
2017. jún. 22. 13:54
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
42%

"A villámhárító azért van, hogy abba csapjon a villám. Nem azért, hogy elriassza."

Valójában mindkét funkciót ellátja.

"...De a villámhárítónak más szerepe is van. Ha elektromos töltésű felhő kerül a ház fölé, a házban megosztás folytán elektromos töltés keletkezik. Ámde a villámhárító csúcsán át elveszíti a ház elektromos töltését, és így elmarad a villámcsapás."

[link]

2017. jún. 23. 02:08
 12/18 anonim ***** válasza:
Na, de most ez hogy? Vagy töltéskülönbség lesz, és belecsap, vagy nem lesz, és nem csap. Mindkettő nem megy. Viszont a csúcshatás miatt is inkább abba csap.
2017. jún. 23. 05:38
 13/18 anonim ***** válasza:
Azért az elriasztás nem az a fogalom, amit úgy magyaráznak, hogy a vonzó tulajdonság megszűnik. :)
2017. jún. 23. 08:17
 14/18 anonim ***** válasza:
50%
Valami vagy vonzódik hozzám, és jön felém, vagy elriad tőlem, és távolodik. Egyszerre nem közeledhet, meg távolodhat.
2017. jún. 23. 12:30
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

Ekkora hülyeséget... Nem tudom, ki írta a bemásolt szöveget, de valamit valahol nagyon rosszul olvasott.

Senkit nem érdekel a ház töltése.

Ha elektromosan töltött felhő van a ház fölött, a megosztás miatt a villámhárítóba (a rendkívül jól földelt vezetőbe) rengeteg töltés fog összegyűlni a földből.

Különösen sok töltés fog koncentrálódni a csúcsán.

Ha pl. pozitív a felhő, akkor egy adott távolságon belül a villámhárító csúcsa lesz a "legnegatívabb" pont, oda fog csapni a villám. (ez a távolság amúgy nem feltétlen nagy, de jól kialakított villámhárító esetén a védendő épület biztosan nem esik rajta kívül)

A csúcs közelében a nagy térerősség ionizálja a levegőmolekulákat, azaz vezetővé teszi, ez még pluszban rásegít arra, hogy a villám a villámhárító felé haladjon.

Szóval a villámhárító kifejezetten vonzza a villámot, ami helyes, ugyanis ez az eszköz hivatott arra, hogy a villám áramát (amennyire lehet) biztonságosan a földbe vezesse.

2017. jún. 23. 22:16
 16/18 anonim válasza:
Nekünk tavaj jul22. csapott bele és leégett az egész.
2017. jún. 25. 14:35
 17/18 A kérdező kommentje:
Nagyon hangos volt mikor belecsapott??? Hogy vettétek eszre hogy eg a tető? Felénk vannak nagyon hangos és szerintem ide a közelbe lecsapó villámok háát az is borzazto köszi a válaszokat
2017. jún. 26. 21:58
 18/18 anonim ***** válasza:
Megnézed mi történt? Hallod, hogy pattog? Látod, hogy füstöl? Az önkéntes titkos tűzoltóság észleli műholddal, és kihívják a nem titkosakat?
2017. jún. 29. 06:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!